Profesyonel futbolcuların aerobik kapasite ve toparlanma sürelerinin karşılaştırılması
The comparison of aerobic capacity and recuperation times of professional football players
  1. Tez No: 298673
  2. Yazar: MUSTAFA SEYİS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yo-Yo Testleri, Futbol, Toparlanma, Aerobik Güç, Yo-Yo Tests, Soccer, Revoring, Aerobik Strength
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, profesyonel futbolcuların, aerobik güç performanslarının ve toparlanma sürelerinin karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla, yapılan çalışmada profesyonel 24 futbolcu katılmış ve oyuncular kaleci: (3), defans: (8), orta saha: (8), hücum: (5) olarak 4 gruba ayrılmıştır. Çalışmaya katılan 24 oyuncuya bir saha testi olan Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Seviye 1 testi yaptırıldı. Oyuncuların koşu mesafeleri, maksimal kalp atım sayıları (KAH), maksimal oksijen tüketimi değerleri (VO2maks), toparlanma süreleri ve oynadıkları bölgelere göre koşu mesafeleri ölçüldü. Gruplar arasındaki farklılığın tespiti için Kruskal Wallis-H testi, çıkan sonuçlara göre hangi gruplar arasında farklılık olduğunu tespit etmek için de Mann Whitney U testi uygulanmıştır. Futbolcuların, I. test, koşu mesafeleri ile II. test, koşu mesafeleri arasında anlamlı bir artış, I. test KAH sayıları ile II. test KAH sayıları arasında anlamlı bir azalma, I. test VO2maks değerleri ile II. test VO2maks değerleri arasında anlamlı bir artış, I. test toparlanma süreleri ile II. test toparlanma süreleri arasında anlamlı bir azalma ve I. test bölgelere göre koşu mesafeleri ile II. test bölgelere göre koşu mesafeleri arasında anlamlı bir artış gözlemlenmiştir.Sonuç olarak; futbolcularda görülen, aerobik güç performanslarında ve toparlanma sürelerindeki farklılıkların, sezon içerisinde gerçekleşen antrenmanlara ve müsabakalara bağlı olarak anlamlılık gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparie of aerobic strength performances and recovering times of professional footbollers. For this reason, 24 footbollers who struggle in elite level joined our study and player were seperaled into 4 groups as (3) goalkeeper, (8) middle area, (8) defence, (5) attack. 24 players who joined the study made Yo-Yo at intervals recovering level 1 test done and players running distance, maximum heart beating numbers (KAH), maximum oxygen consumption merits, recovering periods and running distance according to the ports in results, to which they play were measured. Since fixing of the differences between groups, Kruskal Wallis-H test was carried out and according to the results, to fix between which groups there were diffenences, Mann Whitney-U test was carried out. A significant increase between I. test, running distances and II. test, running distances of footboller, a significant decrease between I. test, KAH numbers and II. test, KAH numbers, a significant increase between I. test, VO2max merits and II. test, VO2max merits, a significant decrease between I. test, recovering times and II. test, recovering times and a significant increase between I. test, distances according to the ports and II. test, distances according to the parts were observed.As a consequence, the increases and decreases in aerobic strength performances of footbollers and in recovering times found a signicance as dependent on trainings and competitions during the season.