Dişi Ankara tavşanlarının Harder bezi üzerinde Histolojik ve Histokimyasal çalışmalar
Histologic and Histochemical studies on the Harderian gland of the Female Angora rabbits
  1. Tez No: 267125
  2. Yazar: OĞUZHAN KUŞCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BOYDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara tavşanı, Harder bez, histoloji, Angora rabbit, Harderian gland, histology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada dişi Ankara tavşanlarının Harder bezinin histolojik yapısının aydınlatılması, gözün lokal bağışıklığına muhtemel katkılarının değerlendirilmesi ve bu bölgede gerçekleştirilecek olan lokal müdahalelere yardımcı olabilecek histolojik bilgi birikimine katkıda bulunması amaçlandı.Bu amaçla dişi Ankara tavşanlarının Harder bezinin histolojik ve histokimyasal özellikleri ışık mikroskobik düzeyde incelendi.Materyal olarak; 10 adet dişi Ankara tavşanlarından alınan Harder bezi dokusu örneklerinden yararlanıldı.Harder bezindeki hücrelerin histokimyasal özelliklerinin belirlenmesinde; nötr mukosubstansın belirlenmesi amacıyla Periyodik asit-Schiff (PAS), asidik mukosubstansın belirlenmesi amacıyla Alsiyan Blue (AB ) pH=2,5, hem nötür ve hem de asidik mukosubstansın birlikte demonstrasyonu için Periyodik asit-Schiff/Alsiyan Blue (PAS/AB ) pH=2,5 kombine boyama metodları uygulandı.Dişi Ankara tavşanlarının Harder bezinin histolojisinin bileşik tubulo-alveolar yapıda ve mukosubstans karakterde salgıyı apokrin tipte yapan bez özelliklerini gösterdiği tespit edildi.Plazma hücrelerinin bağ dokusu septumlarında bulunduğu tespit edildi.Miyoepitel hücreleri; Harder bezinin korpus glandulelerı ile akıtıcı kanalın duvarını oluşturan epitel hücrelerinin bazal yüzlerinde gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed that illuminating of structure of Harderian glands of female Angora rabbits and effect of Harderian glands on the local immunity of the eye and the basic histological knowledge to be used as reference out in local interventions.For this purpose, Harderian glands of female Angora rabbits were investigated to have been used histochemical and light microscopic evaluation compartively.Samples of Harderian glands of 10 female Angora rabbits were used as material.Periyodic acid-Schiff reaction (PAS) for neutral mucosubstance and Alcian blue pH=2,5 staining method (AB ) for acidic mucosubstance were performed. And also periyodic-acid-Schiff/Alcian blue (PAS/AB) combined staining at pH=2,5 was used to demonstrate simultaneously both the acidic and neutral mucosubstances in the cells of the Harderian gland.It was determined that Harderian glands of female Angora rabbits showed gland characteristics which has branched tubulo-alveolar construction with apocrine type secretion in lipoidal form.It was found that plasma cells were in the connective tissue septums.Myoepithelial cells were found to be located in the corpus glandule and walls of the duct system of Harderian gland.