Kadın sağlık çalışanlarının ruhsal durumlarının değerlendirilmesi
Mental status evaluation of female health workers
  1. Tez No: 267128
  2. Yazar: MUKADDER AYLİN OĞUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM IŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: kadın, ruh sağlığı, stres
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, kadın sağlık çalışanlarının ruhsal durumlarını ve ruhsal durumlarını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma, İstanbul ilinde bulunan bir eğitim hastanesinde, gerekli izinler alındıktan sonra Şubat 2010-Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Evreni, hastanede çalışan bütün kadın sağlık çalışanları oluşturmuştur. Örneklemi ise araştırma kriterlerine uyan 315 kadın sağlık çalışanı oluşturmuştur. Çalışma aynı zamanda kadın sağlık çalışanlarının ruhsal durumlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; ?Bilgi Formu? (Ek:1) ve ?Genel Sağlık Anketi-28? (GSA-28) (Ek:2) kullanılmıştır. Verilerin analizi, bilgisayar ortamında; Ortalama, Standart Sapma, Kruskal-Wallis Varyans Analizi, Student t test, Spearman Korelasyon Analizi, Mann-Whitney U testi, Ki Kare kullanıldı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p?0,05 düzeyinde değerlendirildi. Araştırma sonuçlarına göre; kadın sağlık çalışanlarının meslek, yaş, medeni durum, çocuk varlığı, eğitim durumu gibi bireysel özelliklerin GSA-28 puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Son bir yıl içinde stres yaşama durumları ve daha önce ruhsal sorun yaşama durumları ile GSA-28 ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Aldıkları ücret ve çalışma şeklinin sosyal yaşama etkisi, çalışma yaşamında en fazla sorun yaşanan kişiler, problemlere yaklaşım ile GSA-28 puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırmaya katılan kadın sağlık çalışanlarının GSA-28 puan ortalaması 4,30±5,44 olarak bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, kadın sağlık çalışanlarının güçlük ve gereksinimlerinin giderilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been planned to explain appraise mental condition and factors affecting the mental condition of women health workers. The research has been realized between February 2010- March 2010 after taking necessary permissions at a education hospital which was located in Istanbul. All of women health workers who had been working in a hospital had formed the universe. 315 of women health workers who were matching research criteria formed the example of universe. Meanwhile this study was planned to determine factors which effects mental conditions of women health workers. ?Questionnaire form? (addition: 1) and ?General Health Questionnaire-28? (addition: 2) had been used as datum gathering tool in that study. Mean standard deviation, Kruskal-Wallis Variant Analysis, Student t Test, Spearman Correlation Analysis, Mann-Whitney U test and Ki Square test had been used to analyze datum on computer.