Meslek ve hobi edindirme kursuna katılan ve katılmayan kadınların ruh sağlığı durumlarının karşılaştırılması
The comparison of psychological states of women participating and non-participanting in vocational and hobby course
  1. Tez No: 359780
  2. Yazar: EBRU DIĞRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Ruh Sağlığı, Meslek ve Hobi Edindirme Kursu, Ruhsal Belirtiler, Mental Symptoms, Vocational and Hobby Course, Women Mental Health
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırma, Konya il merkezinde meslek ve hobi edindirme kursuna katılan ve katılmayan kadınların ruh sağlığı durumlarını ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Konya Karatay bölgesinde herhangi bir meslek ve hobi edindirme kursuna katılmayan kadınlar ve aynı bölgede oturup Konya Karatay Halk Eğitim Merkezine kayıtlı olan kadınlardan 180'er olmak üzere toplam 360 birey yer almıştır. Bireylerin sosyodemografik özelliklerini, sağlık durumunu ve yaşam alışkanlıklarını belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen 36 soruluk anket formu ve ruhsal durumlarını belirlemek için Kısa Semptom Envanteri kullanılmıştır. Kursa katılmayan kadınlara aile sağlığı merkezinde, kursa katılan kadınlara ise Karatay Halk Eğitim Merkezine bağlı okullarda ulaşılmıştır. Elde edilen veriler yüzde ve ortalama±standart sapma kullanılarak özetlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde t testi ki-kare testi, tek yönlü varyans analizi(anavo) ile Tukey HSD testi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde Konya il merkezinde meslek ve hobi edindirme kursuna katılmayan kadınların ruh sağlığı sorunlarına kursa katılan kadınlara göre daha fazla yaşadığı belirlenmiştir. Kursa katılmayan kadınlarda ruhsal belirtiler ve ruhsal belirtilerden duyulan rahatsızlık anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Çoklu regresyon analizine göre de meslek ve hobi edindirme kursuna katılma kadınların ruh sağlığı düzeyine pozitif yönde katkı sağlayan önemli bir belirleyicidir. Ayrıca meslek ve hobi edindirme kursuna katılma olasılığı sosyodemografik ? ekonomik göstergeleri daha iyi olan kadınlar için ulaşılabilir durumdadır. Topluma hizmet sunan belediyeler, halk eğitim merkezlerinin ve bölgede hizmet eden sağlık çalışanlarının düşük sosyoekonomik düzeyde kadınların bu hizmeti kullanabilmesi için çaba harcamasının gerekliliğini gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted with the purpose of determining psychological states of women, who participated / didn't participate in vocational and hobby courses in Konya and relevant factors thereof. Totally, 360 women living in Konya's Karatay region took part in the research, 180 women were picked up among the women participating in vocational and hobby courses, resident in Konya's Karatay region, the rest 180 vice versa, resident at the same location. A survey form constituting from 36 questions and developed by the researcher for determining and Short Symptom Inventory for determining their psychological states were used. The women, who didn't participate in courses, were reached in family health center and the rest were reached in schools cooperating with Karatay Public Education Center. Obtained data were summarized by using percentage and average±standard deviation. During evaluation of the data, t-test, chi-square test, one-way analysis of variance (anavo), Turkey's HSD (Honestly Significant Difference) test and multiphasic regression analysis were used. When research findings were evaluated, it concluded that, the women, who didn't participate in vocational and hobby courses in Konya's city centrum, had more psychological problems than the women, who participated in those courses. Psychological symptoms and complaints about psychological symptoms of the women, who didn't participate in course, were found significantly high. According to multiphasic regression analysis, participating in vocational and hobby courses is an important determiner contributing to women's psychological health positively. It is reflected that, serving municipalities, public education centers and medical staff should put effort in order to enable women from low socioeconomic status to benefit from this service.