Lalapaşa Merkez İlçe'de yaşayan 15-49 yaş grubu kadınların üreme sağlığı durumları
Reproductive health states of 15-49 aged women living in Lalapaşa Central County
- Tez No: 267276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP EKUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Fertility health, family planning, natal, risky pregnancy, status of women
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, Lalapaşa Merkez İlçe'de yaşayan 15-49 yaş grubu kadınların, üreme öyküsü, aile planlaması, gebelik, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım ve düşük öyküleri gibi değişkenler aracılığıyla üreme sağlığı durumlarını değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür.Araştırma; tanımlayıcı ve kesitseldir. Veriler bölgedeki 356 kadından ulaşılabilen 273'üyle (% 76.6) yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir. Kadınların yaş ortalaması 31.7 ± 9.9'dur. Kadınların % 70.7'si evlidir. En küçük ilk evlenme yaşı 14'tür. Gebelik yaşayanların ilk gebelik yaşı ortalaması 21.6, ortalama gebelik sayıları 2.5 ve ortalama yaşayan çocuk sayıları 1.8'dir. Herhangi bir aile planlaması yöntemi kullanımı oranı % 99.8'dir. Kadınların % 11'i kondom, % 11'i RİA, % 17'si yalnızca geri çekme yöntemini kullanmışlardır.Son bir yılda canlı doğum yapmış kadınların tamamı gebelikleri boyunca doğum öncesi bakım almışlardır. Doğumların tamamı hastanelerde gerçekleşmiştir ve % 70'i sezaryendir. Doğumların tamamına sağlık personeli yardım etmiştir ve daha çok hekimden yardım alınmıştır. Kadınların % 77.8 doğum sonrası bakım almışlardır. Araştırma kapsamındaki kadınların % 9.9'u isteyerek, % 4.4'ü kendiliğinden düşük yaşamıştır.Elde edilen bulgular Lalapaşa'da yaşayan kadınların üreme sağlığı değişkenleri bakımından ülke geneline göre daha iyi durumda olduklarını göstermiştir. Ancak, ülkenin en batısında yer alan ve sosyoekonomik olarak da görece iyi koşullara sahip bu bölgede erken yaşlarda evlilik, geri çekme gibi etkin olmayan geleneksel aile planlaması yöntemlerinin kullanılması, erken yaşta ve istenmeyen gebeliklerin yaşanması, riskli gebeliklerin varlığı gibi bazı sorunlar da yaşanmaktadır. Bu aşamada özellikle 1.Basamak sağlık hizmetlerinin özenle sunulması akla gelen ilk ve en etkili önlemlerdendir. Ayrıca, kadınların bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve özellikle de statülerinin yükseltilmesi sorunlara köklü ve kalıcı çözümler getirecektir.Anahtar Kelimeler : Üreme sağlığı, aile planlaması, doğum, riskli gebelik, kadının statüsü.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in order to evaluate fertility health cases by varieties such as fertility stories, family planning, pregnancy, prenatal, natal and postnatal care and miscarriage stories of women between 15 and 49 years old, and live in Lalapasa Central County.The study is descriptive and cross sectional. Data was obtained by talking face to face with available 273(76.6%)of 356 women in region. The average of women?s age is 31.7 +-9.9. 70% of the women are married. The lowest first marriage age is 14. First pregnancy average of those who gestate is 21.6, average pregnancy number is 2.5 and average alive children number is 1.8. The rate of using any family planning method is 99.8%. % 11 of women used condom, 11% of them used ria, 17% used only withdrawal method.All women who have given birth and whose children are alive in the last one year had taken prenatal cares during their pregnancies. All the births were in the hospital and 70% of them were caesarean. Health staff helped all births and help from doctors was received much. 77.8% of the women took postnatal care. 9.9% of the women in the study miscarried deliberately, 4.4% of them miscarried spontaneously.Data obtained has shown that women who live in Lalapaşa are superior than nation wide in respect to fertility health variables. Yet, there are some problems such as marriage at early ages, using ineffectual traditional family planning methods like withdrawal, having early and unwanted pregnancies, having risky pregnancies in this region that is the west part of the country and has relative good conditions in the aspect of social economic. In this stage, giving especially primary health care carefully is the first and the most effective caution that springs to mind. In addition, raising awareness, educating and especially raising status of women will be deep and lasting solutions to the problems.