Elit ve elit olmayan takımlarda kolektif yeterlik
Collective efficacy in elit and non-elit teams
  1. Tez No: 267285
  2. Yazar: ÜLKÜ SAFKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Elit ve elit olmayan takımlar, kolektif yeterlik, performans, Elit and non-elit teams, collective efficacy, performance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZETElit ve elit olmayan takımların kolektif yeterlilik düzeyleri arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla farklı spor branşlarından yaşları 15 ile 32 arasında değişen toplam 186 sporcuya kolektif yeterlik ölçeği uygulanmıştır. Farklı spor branşlarından farklı düzeylerdeki takımların kolektif yeterlilik düzeylerini belirlemek amacıyla yapılan t-testi sonucunda elit düzeydeki takımların kolektif yeterlilik puanlarının olmayan takımların kolektif yeterlik puanları arasında anlamlı düzeyde fark olduğu belirlenmiştir. Elit düzeydeki takımların kolektif yeterlik ortalama puanları elit olmayanlarınkinden anlamlı olarak yüksektir.Bu bulgular kolektif yeterlilik düzeylerinin takım performansının yordayıcısı olarak ele alınabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A collective efficacy scale was applied to a total of 186 athletes from different branches ages ranging from 15 to 32, to determine whether there was a difference between the collective efficacy level of elite and non-elite teams. As a result of the t-test conducted to determine the collective efficacy levels of different teams from different branches, a significant difference was seen between the collective efficacy points of elite teams and the collective efficacy points of non-elite teams. The collective efficacy average points of elite teams are significant higher from non-elite teams.These findings suggest that the collective efficacy levels can be predictor on the team performance.