Gingival fibroblastların ankaferd ile in vitro koşullarda etkileşimi
Gingival fibroblastlarin ankaferd ile in vitro koşullarda etkileşimi
  1. Tez No: 267396
  2. Yazar: LAÇİN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ankaferd Blood Stopper (ABS), gingival fibroblast, kollagen I, kollagen III, fibronectin, vascular endotelial growth factor (VGEF)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ankaferd Blood Stopper® (ABS) Türk tıp tarihinde hemostatik bir ajan olarak kullanılan ilk tıbbi bitki ekstraktıdır. Standardize edilmiş 5 değişik bitki ekstraktının standardize karışımından oluşturulmuş hemostatik bir ajandır. Yapılan çeşitli in vivo ve in vitro pilot çalışmalarda ilacın hemostataza katkısı belirtilmiş ancak bu medikamentin toksisitesi ve vital dokulara olan etkisi in vitro olarak test edilmemiştir. Bu çalışmada ABS'nin, rat gingivalarından izole edilen gingival fibroblastlara etkisi araştırılmıştır. Bu alanda yapılmış ilk in vitro çalışma özelliği taşıması bakımından araştırmamız önem taşımaktadır. Fibroblastlar, özelleşmiş gen yazılımları ile inflamasyon, angiogenezis ve re-epitelizasyonda yer alan diğer hücreleri de stimüle eder. Fibroblastların bu özelliğinden dolayı ABS'nin fibroblastlarla olan olası olumlu etkileşimi ABS'nin oral yaraların iyileşmesinde etkili olabiliceğini düşündürmektedir. Çalışmamızda, gingival fibroblast hücre canlılığı ve mediatör ekspresyon miktarı karşılaştırılarak ABS'nin etkisi test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, ABS'nin hemostatik bir ajan olması dışında dokulara ve yara iyileşmesine olumlu veya olumsuz bir katkısının incelenmesi bakımından önem taşımaktadır.Anahtar Kelimeler : Ankaferd Blood Stopper (ABS), gingival fibroblast, kollagen I, kollagen III, fibronektin, vasküler endoteliyal growth faktör (VGEF)
Özet (Çeviri)
Ankara in Ankaferd Blood Stopper® (ABS), is a unique medicinal plant extract that has been used historically in Turkish traditional medicine as a haemostatic agent. It is a haemostatic agent which consists of standardized mixture of five different plant extracts. Various in in vivo and in vitro pilot studies showed that the medicine has haemostatic effects but the toxicity and the effect on vital structures has not yet researched. In this study, the effect of ABS over the gingival fibroblasts isolated from rats has been observed. This research bears special significance due to the fact that it presents the first in vitro study conducted on this subject. By virtue of their genetic characteristics, fibroblasts stimulate the cells existing in inflammation, angiogenesis and re-epithelisation. That being said, the possible positive interaction between ABS and fibroblasts leads us to argue that ABS has the potential to improve the healing process in oral wounds. Our research aims to test this influence of ABS by comparing the level of gingival fibroblast cell vitality and the volume of mediator expression. The results are important for the evaluation of ABS's positive or negative effect on tissue and wound healing, besides its hemostatic properties.