İlaç kaplı stent implantasyonunda intravasküler ultrason kullanımının akut tıkanma ve restenoz oranına etkisi
Effect of intravascular ultrasound using on the rate of acute thrombosis and restenosis in drug-eluting stent implantation
  1. Tez No: 267432
  2. Yazar: MEHMAN AĞAMALIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÖKTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: koroner anjiyografi, stent-içi restenoz, minimal lümen çapı, geçlümen kaybı, coronary angiography, in-stent restenosis, minimal lumen diameter, latelumen loss
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Koroner arter hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan stentlerin takibinde enbüyük problem erken tromboz ve restenozdur. Şimdiye kadar hiçbir girişim erkenstent trombozu (ST) ve stent-içi restenozu (SİR) tamamıyla engelleyememiştir.Klinik çalısmalarda intravasküler ultrasonun (IVUS) stent yerleştirme stratejilerindeanahtar rol oynayabileceği iddia edilmiştir. Bu çalışmada; kliniğimizde Ekim 2006ve Nisan 2010 tarihleri arasında, takibinde kontrol koroner anjiyografileri yapılmış,IVUS rehberliğinde ilaç kaplı stent implantasyonu yapılan 23 hastayla (Grup I),Eylül 2008 ve Nisan 2010 tarihleri arasında IVUS kullanılmaksızın implante edilen23 hasta (Grup II) olmak suretiyle toplam 46 hastanın dosya kayıtları retrospektifolarak incelendi. Grup II hastaları; Grup I'deki hastaların morfolojik ve angiyografiközellikleri, risk faktörleri, ilaç kullanım rejimleri ve kullanılan stent özellikleriaçısından fark olmayacak şekilde belirlendi. Hastaların ortalama yaşı Grup I'de62±11 yıl, Grup II'de 58.1±8.5 yıl olarak tespit edildi. Her iki grupta 23 hasta olup,Grup I'de 17 (%73.9), Grup II'de 15 (%65.2) erkek vardı. Tüm olgularda lezyonuzunluğu, darlık yüzdesi, işlem öncesi minimal lümen çapı, işlem sonrası stent içiminimal lümen çapı, kontrol anjiyografide stent içi minimal lümen çapı ölçüldü vegeç lümen kaybı (GLK) değerleri hesaplandı. Gruplar arasında GLK değerleri, ST veSİR gelişen olgu sayıları karşılaştırıldı. Grup I'de GLK 0.4±0.6 mm iken, Grup II `debu değer 0.53±0.7 mm idi. Grup I'de 1 olguda SİR tespit edildi, akut ST gözlenmedi.Grup II `de ise 3 hastada SİR, 1 hastada akut ST gözlendi. Her 3 parametrede IVUSgrubunda daha düşük değerler saptandı, fakat gruplar arasında istatistiksel olarakanlamlı fark yoktu. Bunun nedeni muhtemelen calışmamızdaki en önemli kısıtlılıkolan yetersiz hasta sayısı idi. Sonuç olarak, ilaç kaplı stent implantasyonundaIVUS'un akut tıkanma ve restenozu azaltmada diğer koroner girişimlerle berabertamamlayıcı bir yöntem olarak düşünülmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Acute thrombosis and restenosis isthe most important problem related to stents, which are widely used in the treatmentof coronary artery disease. Currently, no procedure can prevent early stentthrombosis (ST) and in-stent restenosis (ISR) completely. Clinical trials suggest thatıntravascular ultrasound (IVUS) has a key role in stent implantation. In this study;the records of 46 patients in total were analyzed retrospectively which are controlledby follow-up coronary angiography and which consisting of two groups: 23 patientswith IVUS guidance drug-eluting stent implantation between October 2006 and April2010 (Group I) and 23 patients without IVUS guidance implantation betweenSeptember 2008 and April 2010 (Group II). Group II patients were identified as willbe no difference in the morphologic and angiographic features, risk factors, drugregimens and stent features of patients in Group I. The mean age of patients weredetermined as 62±11 year in Group I and 58.1±8.5 year in Group II. There were 23patients in each group, 17 (%73.9) male in Group I and 15 (%65.2) male in Group II.In all cases were measured lesion length, percentage of stenosis, minimal lumendiameter before operation, in-stent minimal lumen diameter after operation, in-stentminimal lumen diameter in the control angiography and was calculated late lumenloss (LLL) value. The LLL values, amount of patients with ST and ISR comparedbetween groups. The LLL value were 0.4±0.6 mm in Group I and 0.53±0.7 mm inGroup II. In Group I, ISR was detected in 1 case and acute ST not observed. InGroup II ISR was detected in 3 cases and acute ST in 1 case. In all three parameterswere determined lower values in IVUS group, but the differences were notstatistically significant. The reason for this probably was insufficient amount ofpatients which were in our study. As a result, IVUS should be considered acomplementary method with other coronary interventions to decrease acutethrombosis and restenosis in drug-eluting stent implantation.