İdiyopatik skolyozun cerrahi tedavisinin geç dönem sonuçları
Late-term outcomes of surgical treatment in idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 267475
  2. Yazar: METİN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÖNDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: idiyipatik skolyoz, posterior enstrümantasyon ve füzyon, King sınıflaması, Lenke sınıflaması, korreksiyon kaybı, idiopathic scoliosis, posterior instrumentation and fusion, King classification, Lenke classification, correction loss
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Omurganın en yaygın deformitelerinden biri olan skolyoz eski çağlardan beri bilinmektedir. Skolyoz ,hastalarda ciddi deformiteler,sosyal ve psikolojik bozukluk oluşturmaktadır.İdiyopatik skolyoz omurganın üç boyutlu bir deformitesidir. Etyolojisi tam olarak bilinmemektedir. İdiyopatik skolyoz tüm skolyozların %80'ini oluşturur. Gövde dengesinin bozulması ve kozmetik bozukluk idiyopatik skolyozda doktora başvuru nedenlerinin başında gelmektedir.Vertebral kolonun hareketliliğini koruyarak eğriliği düzeltmek her zaman mümkün olmamaktadır. Deformiteyi düzeltmek için yapılan cerrahi girişimler hareketli segmentleri ortadan kaldırmakta, hatta bazen denge bozukluklarına neden olabilmektedir.Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde üçüncü kuşak posterior enstrümantasyon sistemi ile cerrahi girişim uyguladığımız idiyopatik skolyoz hastalarından, kontrolleri düzenli yapılmış ve ameliyattan sonra en az sekiz ay geçmiş hastalar değerlendirilerek deformitenin her üç düzlemde düzeltilmesinde ki etkinliği, elde edilen düzelmenin takip süresi içindeki seyri ,denge parametrelerine etkinliği ve ortaya çıkmış komplikasyonları araştırmaktır.Bizim çalışmamızda aldığımız sonuçlar; major eğriliklere ortalama %79,8 korreksiyon yapılmış, takiplerde %3,1 korreksiyon kaybı görülmüş olup literatür bilgileri ile uygunluk göstermektedir.Üçüncü kuşak posterior enstrümantasyon ile kronal planda ve denge parametrelerinde tatminkar düzelme sağlanmakta , fizyolojik sagittal eğimler korunmaktadır. Posterior girişim ile tüm eğriliklerin düzeltilebilmesi ve eşlik eden düşük komplikasyon oranları ile etkin ve başarılı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
The most common deformity of vertebral column, scoliosis, has been known since ancient times. Scoliosis causes severe deformities as well as social and psychological impairments in patients.Idiopathic scoliosis is a three dimensional deformity of the vertebral column. Etiology has not been well established. Idiopathic scoliosis accounts for 80 % of all scoliosis cases. Body imbalance and cosmetic impairment are among most common reasons for admitting to the physician.It may not be always possible to correct the curvature of the column, should the mobility of the vertebral column is preserved. Surgical interventions performed for correcting the deformity removes mobile segments and even, they may also cause balance disorders.Aim of the current study is to investigate efficiency of the correction in all three planes of the deformity, to examine course of the resultant correction in the follow-up period, to clarify impacts on the balance parameters and to investigate actual complications by examining patients with idiopathic scoliosis, who were undergone third generation posterior instrumentation in our clinic and were subjected to regular follow-up and had been operated at least eight months ago.Results obtained from our study are in line with the literature findings that mean 79.8 % of major curvatures were applied correction and rate of correction loss in the follow-up period was 3.1 percent.A satisfactory improvement is provided with third generation posterior instrumentation in the coronal plane and in balance parameters and moreover, physiological sagittal inclinations are reserved. Correction of all curvatures using posterior approach is an efficient and successful method associated with low complication rates.