Parkinson hastalarında motor olmayan bulguların NMSQ anketi kullanılarak değerlendirilmesi
Assessment of Nonmotor symptoms in patients with parkinson?s disease by using Nonmotor Symtoms Questionnaire
  1. Tez No: 267474
  2. Yazar: ŞEYDA ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ALTINAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: parkinson hastalığı, NMSQuest anketi, motor olmayan belirtiler, parkinson disease, nmsquest questionnaire, nonmotor symptoms
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İdiyopatik Parkinson Hastalığı sık görülen bir hareket bozukluğudur. Hastaların özürlülüğüne motor belirtiler kadar , motor olmayan belirtiler de yol açar. Motor olmayan belirtiler Parkinson hastalarında %88 oranında görülür. Bu semptomlar hastaların yaşam kalitesinin bozulmasında önemli rol oynar. Hastaların modern ve özenli sağlık bakımlarına ulaşabilmesi için MOB'lerin tanınması ve tedavisi çok önemlidir.Bu nedenle bir grup uzman tarafından Parkinson hastalarında MOB'leri ortaya koymak amacıyla NMSQuest adlı anket tasarlanmıştır. Anket uluslararası çalışmalarla geçerlilik ve güvenilirliğini kazanmıştır. Biz çalışmamızda IPH'da önemli olduğunu düşündüğümüz MOB'leri saptamak amacıyla NMSQuest'i kullanmaya karar verdik. Böylece Türkiye'de bu alanda kullanılabilecek ölçeklerin varlığına dikkat çekmeyi ve IPH'da MOB'lerde erken teşhis ile tedavinin önemini vurgulamayı amaçladık.Çalışmamıza 29'u kadın,46 `sı erkek olmak üzere toplam 75 İdiyopatik Parkinson hastası alındı. İdiyopatik Parkinson Hastalığı'nın hastalık şiddeti ve evresi, ?Hoehn-Yahr? skalası ve ?BPHDÖ? ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar güncel literatür eşliğinde tartışılmıştır. Motor olmayan belirtilerin olgulardaki oranı ve hastalığın evresiyle ilişkisi benzer çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Erken teşhis ve tedavinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
İdiopathic Parkinson?s Disease(PD) is a movement disorder with a high prevalance. Not only motor symptoms but also nonmotor symptoms (NMS) cause disability in patients with PD, NMS are reported 88% of IPD. NMS play an important role in decreasing the patient?s quality of life. Diagnosis and treatment of NMS are very important in patients for giving a modern healthcare. Because of this issue a questionnaire, NMSQuest , is made up by a group of specialists in order to detect nms in pd patients.This questionnaire has been validated by international studies. We have concluded for using nmsquest to detect nmses which are believed to be important in pd. By this way ,we aimed to underline the measurements which can be used in Turkey for this issue and to underline early diagnosis and treatment for NMS in IPD.A total of 75 cases diagnosed IPD , 29 female and 46 male, participated in this study. The severity and grade of pd are assessed by ?Hoehn-Yahr? scale and ?UPDRS?. Results are discussed according to current litterature. Association of NMS with the stage of the disease is investigated and its frequency between the cases are compared. İmportance of early diagnosis and treatment are underlined.