Cinsel kimlik bozukluğu belirtileri gösteren çocuklarda demografik özellikler, davranış sorunları, ebeveynlerinde çocuk yetiştirme tutumu, cins rolleri ve çift uyumu
Demographic characteristics and behavior problems of childrens with gender identity problems and child rearing practices, gender roles, and dyadic adjustment of their parents
  1. Tez No: 267782
  2. Yazar: HATİCE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAYAALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Psychology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, cinsel kimlik bozukluğu, davranışsal sorunlar, ebeveyn, children, gender identity disorder, behavioral problems, parents
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, Cinsel Kimlik Bozukluğu (CKB) belirtileri gösteren çocukların demografik özellikleri ve davranışsal sorunlarının; ebeveynlerinin çocuk yetiştirme tutumları, evlilik ve cinsel uyumları ve cins rollerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya CKB belirtileri gösteren 3?12 yaş aralığında 20 (17 E, 3 K) olgu ve bu olgularla yaşa ve cinsiyete göre denk 19 (17 E, 2 K) klinik kontrol ve ebeveynleri alınmıştır. Veri toplama aracı olarak Cinsel Kimlik Anketi, Çocuk ve Gençler için Davranış Değerlendirme Ölçeği, Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği, Evlilikte Uyum Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği, Bem Cinsiyet Rolü Envanteri ve Babalık Rolü Algı Ölçeği kullanılmıştır. Klinik kontrollerin daha fazla dikkat sorunu olması dışında, iki gruptaki erkek çocukların benzer ölçüde davranışsal sorun yaşadığı ve CKB belirtileri gösteren erkek çocukların annelerinin daha az otoriter bir çocuk yetiştirme tutumu sergiledikleri belirlenmiştir. Evlilikte Uyum Ölçeği ve Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği ile elde edilen veriler CKB belirtileri gösteren erkek çocukların ebeveynlerinin klinik kontrollerin ebeveynlerinden daha fazla marital ve cinsel sorun yaşamadıklarını göstermektedir. Her iki gruptaki erkek çocukların ebeveynleri arasında cins rolleri bakımından farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined demographic characteristics and behavior problems of childrens with gender identity problems and child rearing practices, marital and sexual adjustment and gender roles of their parents. Our study included 20 (17 boys, 3 girls) gender-referred childrens and 19 (17 boys, 2 girls) age and sex matched clinical controls. The datas were collected by using the Gender Identity Questionnaire, Child Behavior Checklist, Parental Attitude Research Instrument, Marital Adjustment Test, Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction, Bem Sexual Role Inventory and Paternal Role Perception Scale. Generally, our sample was comparable to their western counterparts. Boys with gender identity problems did not differed from the control group in terms of behavioral problems except attention problems which were higher in the latter group. The mothers of boys with gender identity problems scored lower on the authoritarian control factor and higher on the marital discord factor of the Parental Attitude Research Instrument. But, Marital Adjustment Test and Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction did not reveal more marital and sexual problems in the parents of the boys with gender identity problems. The results showed no differences between the two groups of parents considering their gender roles.