Sağlıklı süt çocuklarında hemoglobin eşik değerinin saptanması
Determınatıon of cut-off value for hemoglobın in healthy infants
- Tez No: 267817
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ARVAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Anemi dünya genelinde sık karşılaşılan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Gebelik, erken çocukluk ve ergenlik döneminde anemi ile daha sık karşılaşılmaktadır. Erken çocukluk döneminde (6 ay-59 ay) anemi tanısında genellikle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)`nün önerdiği 11 gr/dl'lik hemoglobin (Hb) eşik değeri kullanılmaktadır. Ancak süt çocuklarının anemi tanımlamasında topluma özgü Hb eşik değerlerinin belirlenmesine gereksinim vardır. Çalışmamızda süt çocukluğu döneminde anemi tanısı için kullanılabilecek Hb eşik değerini saptamayı amaçladık.İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sağlam Çocuk Polikliniği'nde 2001-2007 yılları arasında izlenmiş, 1-24 aylık demir tedavisi ya da demir profilaksisi almamış sağlıklı bebeklerin, Hb değerleri incelendi. Prematür doğan, düşük doğum ağırlıklı, akut -kronik hastalığı olan ve kan değişimi uygulanmış bebekler çalışma dışında tutuldu. Hb değerlerinin anne yaşı, bebek doğum kilosu, tartı alım hızı, beslenme ve cinsiyet ile ilişkisi değerlendirildi. Dört ana yaş grubunda (4 ay, 6 ay 9-12 ay, 15-24ay) Hb değerleri incelendi ve eşik değerler saptandı. Ortalama Hb eşik değerleri; 4 aylık bebekler için Hb eşik değeri 9,7 gr/dl, 6 aylık bebekler için 9,3 gr/dl, 9-12 ay bebekler için 9,05 gr/dl ve 15-24 ay bebekler için 9,34 gr/dl bulundu. Hb değerleri tüm yaş gruplarında kızlarda daha yüksekti, ancak sadece 6 aylık bebeklerde cinsiyetler arasında anlamlı fark bulundu. Hb değerlerinin anne yaşı, doğum kilosu, tartı alım hızı ve beslenme ile anlamlı bir değişim göstermediği saptandı.Sonuç olarak DSÖ' nün küçük çocuklar için önerdiği Hb değeri (11 gr/dl) özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki sağlıklı çocuklar için yüksektir. Özellikle süt çocukluğu için topluma özgü kullanılabilecek yeni Hb eşik değerlerine gereksinim vardır. Belirlenecek Hb eşik değerinin ilgili toplumda yaşayan çocukların büyüme ve gelişmeleri ile uyum göstermesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Anemia is a widespread public health problem. It is observed more frequently in pregnancy, infancy and adolescence periods. İn early childhood period (6-59 months) the hemoglobin cut-off value for anemia is 11g/dl which is suggested by World Health Organisation (WHO). However, population specific cut-off values of hemoglobin (Hb) should be defined for infancy. The purpose of this study was to determine the cut-off value of Hb for infant anemia.The Hb levels of the healthy infants who were followed and received neither iron replacement nor prophylaxis for 1-24 months in İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Pediatrics, The Healthy Children Clinics were examined. The infants with prematurity, low gestational weight, acute or chronic illness and the history of exchange tranfusion were excluded. The relationship of Hb levels with mother age, birth weight, weight gain rate, feeding and gender were evaluated. The Hb levels were assessed in four age groups (4 months, 6 months, 9-12 months, 15-24 months) and the cut-off values were determined. The Hb cut-off values were detected as 9,7 g/dl, 9,3 g/dl, 9,05 g/dl and 9,34 g/dl for 4 months, 6 months, 9-12 months and 15-24 months, respectively. The Hb levels of females were higher in all age groups; however, a statistical difference was found in gender in only 6 months aged infants. No statistical difference between Hb levels and mother age, birth weight, weight gain rate, feeding was detected.In conclusion, the Hb level suggested by WHO remains high for especially the low-age children in developing countries. A new cut-off value for anemia in infancy is needed. The Hb cut-off value should be compatible with growth and development of the children in that community.
Benzer Tezler
- Şanlıurfa'da sağlıklı süt çocuklarında serum çinko ve bakır düzeyleri
Başlık çevirisi yok
M. TURGAY BAZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2004
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıHarran ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. AKIN İŞCAN
- Koruyucu dozda demir alan sağlıklı çocuklarda antioksidan sistemlerin değerlendirilmesi
Evaluation of antioxidant systems in healthy children receiving prophylactic iron therapy
DUYGU ÖVÜNÇ HACIHAMDİOĞLU
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2007
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıGATAÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF.DR. OKAN ÖZCAN
- Şanlıurfa'da bebeklik döneminde B12 vitamin eksikliğinin sıklığı, nedenleri ve B12 vitamini eksikliğinin fiziksel, mental ve psikomotor gelişim üzerine etkileri
Başlık çevirisi yok
TAHSİN ERTAŞ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2004
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıHarran ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. AHMET KOÇ
- Süt çocuklarında demir profilaksisinin oksidan aktivite ve deoksiribonükleik asit üzerine etkisi
Iron prophylaxis increases dna damage and oxidative stress at 6 months age
MUSTAFA BİLİCİ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2016
BiyokimyaBezm-i Alem Vakıf ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SELİM GÖKÇE
- Herhangi bir sebeple hastanede yatırılan süt çocuklarında anemi sıklığının ve etiyolojisinin değerlendirilmesi
Başlık çevirisi yok
ELİFE SELİN ÖNEM
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2024
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıSağlık Bilimleri ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BİNNAZ ÇELİK