Kronik hepatit C tanısı almış hastalarda viral genotip tayini ve ekstrahepatik bulgularla ilişkisi
Genotype determination with chronic hepatitis C diagnosed patients and relation of extrahepatitis symptoms
- Tez No: 267818
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: HCV, HCV genotip, Erzurum, kronik hepatit C, ekstrahepatik bulgular., Choronic hepatitis C, hepatitis C virus, hepatitis C genotypes, extrahepatic symptoms, Erzurum
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç Doğu Anadolu Bölgesi'nde kronik hepatit C infeksiyonu olan hastalarda HCV'nin genotip dağılımını, ekstrahepatik bulgularını ve bu ekstrahepatik bulgularla genotip arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Bölgemizde bu konuda daha önce yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır ve bizim çalışmamız ilk olacaktır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Kasım 2008 ile Nisan 2010 dönemleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'na başvuran, Erzurum ve civarında yaşayan anti HCV ve HCV RNA'sı pozitif tespit edilen kronik viral hepatit C tanısı almış hastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 30 (%48.4)'u kadın, 32 (%51.6)'si erkekti. Anti HCV tayini ELISA 3 (DİAPRO DİAGNOSTİC, İtaly) metodu ile, kantitatif HCV RNA tespiti, ticari bir gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle (QİAGEN®), genotip tayini ise DNA dizi analizi ile yapıldı. Hastaların tüm ekstrahepatik bulguları ilgili kliniklerle konsülte edilerek, gereken tetkikler yapılarak tanı konuldu ve kayıt altına alındı.Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 62 serum örneğinden 46 (%74.2) örnekte genotipleme başarılı olmuştur. 46 hastanın tamamı (%100) genotip 1b olarak tespit edilmiştir. Hastalarımızın toplam 23 (%37.1)'ünde çeşitli ekstrahepatik bulgular saptanmıştır. Hastaların %8.1 (n=5)'inde tip II diyabetes mellitus (DM), %4.8 (n=3)'inde pruritus, %4.8 (n=3)'inde artralji, %4.8 (n=3)'inde depresyon, %3.2 (n=2)'sinde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), %3.2 (n=2)'sinde astım, %3.2 (n=2)'sinde artrit, %1.6 (n=1)'sında ANA pozitifliği, %1.6 (n=1)'sında anti LKM-1 pozitifliği, %1.6 (n=1)'sında hipotiroidi bulunmuştur. Ekstrahepatik bulguların fibrozisle, alanin aminotransferaz seviyesi (ALT) ile ilişkisi istatistiksel açıdan anlamlı bulunamamıştır, ancak kadın cinsiyette ve ileri yaşlarda daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.Sonuç: Hepatit C virusu (HCV) infeksiyonları, yüksek kronikleşme oranı, karaciğer yetmezliği, siroz ve hepatosellüler kanser oluşturması nedeniyle önem taşımaktadır. Genotip tayini antiviral tedavinin seçiminde ve klinik sürecin takibinde önemlidir. Bizim çalışmamızın sonucu ülkemizde yapılan çalışmalara benzer olup genotip 1b'nin baskın olduğu görülmüştür. HCV infeksiyonu çeşitli ekstrahepatik bulgularla birliktedir. Çalışmamızda en sık tip II DM birlikteliği saptanmıştır. Tüm hastalarımız HCV genotip 1b ile infekte olduğundan ekstrahepatik bulgular ile genotip arasındaki ilişki irdelenememiştir.
Özet (Çeviri)
Objektive: İn this study is to investigate the dispersion of HCV genotype, extrahepatic symtoms and relationship between this genotype and extrahepatic symtoms in the patients, in east Anatolian region, who have chronic hepatitis C. there has not been any study done in this region before and our study will be the first one.Material and methods: The patients, living in and around Erzurum, with anti HCV and positive HCV RNA who have chronic viral hepatit C consulted to Atatürk University, the department of Infections and Clinical Microbiology in the faculty of medicine and those patients are counted in this study. 30 patients (%48.4) were women and 32 of them (%51.6) were men. Determining of quantitative HCV RNA with the anti HCV ELISA III methodi there has been an analysis of polimerase chain reaction (RT PCR) (QİAGEN®), and of genotype designation with DNA series. All of the extrahepatic symptoms of the patients are consulted to the related clinics and diagnosed and chained.Results: Out of 62 serous fluid samples, genotiping in 46 (%74.2) samples were successful. All 46 patients are diagnosed as genotype 1b. Certain extrahepatic symptoms are observed in 23 (%37.1) patients. In %8.1 (n=5) of the patients, tip II diabetes mellitus (DM) is observed, pruritus in %4.8 (n=3), artralgia in %4.8 (n=3), depression in %4.8 (n=3), choronic obstructive lung illness in %3.2 (n=2), asthma in %3.2 (n=2), arhtritis in %3.2 (n=2), pozitive ANA in %1.6 (n=1), pozitive anti LKM-1 in %1.6 (n=1), and hypotyroid in %1.6 (n=1). The relationship of extrahepatic symptoms with fibrosis, alanine transaminases is not found statistically significant, but it has been observed that it is commonly seen in female sex.Conclusions: As hepatitis C infections, high ratio of obstinacy, liver failure and hepatocellular cause to cancer they are very important. Determining the genotype in significant in choosing the antiviral cure and tracing clinical prosess. The result of our study, which is similar to the studies made in our country, shows that genotype 1b is dominant. HCV infection is with certain extrahepatic symptoms. As all of our patients infected of HCV genotype 1b, the relationship between extrahepatic symptoms and genotype could not be examined.