Behçet hastalığında serum lipoprotein (a) düzeyleri
Serum lipoprotein (a) levels in Behçet's disease
  1. Tez No: 267819
  2. Yazar: HATİCE ÖZYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Lipoprotein (a), aktivite, tromboz, Behçet?s Disease, lipoprotein (a), activity, thrombosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Behçet hastalığı (BH), etyopatogenezi henüz anlaşılamamış, multisistemik bir hastalıktır. Vaskülit ana patolojik olaydır ve özellikle trombotik fenomen ile izah edilebilir. Bu çalışmada, aterosklerotik ve trombotik aktiviteye sahip olduğu bilinen Lipoprotein (a) (Lp (a))'nın BH'ndaki tromboza eğilime katkısı olup olmadığını ve hastalığın klinik aktivitesini yansıtmadaki tanısal değerini araştırmak amaçlanmıştır.Çalışmaya, Uluslararası Çalışma Grubu'nun BH tanı kriterleri temel alınarak tanı konulmuş 50 Behçet hastası ile 50 sağlıklı gönüllü kişi alındı. Lp (a) ve C-Reaktif Protein (CRP) nefelometrik yöntemle, Eritrosit Sedimantasyon Hızı (ESH) Alifax markalı cihazla otomatik olarak, diğer lipid parametreleri ise spektrofotometrik yöntemle çalışıldı.Aktif ve inaktif Behçet hastalarının ESH değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0.16). CRP değerleri için aktif grup, inaktif grup arasında ve aktif grup ile kontrol grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla p=0.000 ve p=0.000). Lp (a) değerlerinde ise aktif Behçet hastaları ve kontroller arasında ve aktif grup ile inaktif grup arasında anlamlı fark saptandı (p=0.000 ve p= 0.000). Trombotik komplikasyonu olan ve olmayan hastalar arasında HDL, LDL, TG, T.Kolesterol ve Lp (a) değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. (HDL, LDL, TG, T.Kolesterol için p>0.05, Lp (a) için p=0.3). Sadece trombotik komplikasyonu olan grup ile kontroller arasında Lp (a) değerleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0.000).Çalışmamız, aktif ve inaktif BH grupları arasında plazma Lp (a) seviyesi farkının anlamlılığı nedeniyle Lp (a)'nın yüksek düzeyinin hastalık aktivitesini tespit etmede bir gösterge olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca trombotik komplikasyonlu Behçet hastalarının Lp (a) değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekliği nedeniyle çalışmamızın bu konudaki diğer çalışmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Behçet?s Disease (BD) is a multisystemic disease, etiopathogenesis of which has not been understood yet. Vasculit is the main pathologic fact, and particularly it can be accounted for thrombotic phenomena. In this study, we aimed to investigate diagnostic value of the disease in reflecting clinic activity and whether lipoprotein (a) (Lp (a)) which is known to have artherosclerotic and thrombotic activity contribute to the thrombotic tendency in BD.Along with 50 patients with BD diagnosed according to diagnostic criteria of BD, healty voluntered 50 people were included in the study.By means of Lp (a) and C-reactive Protein (CRP) nefelometric method, Erithrocyte Sedimentation Rate (ESR) was studied by Alifax branded device automatically, and the other lipid parameters were studied by means of spectrophotometric method.There was no statistically significant distinction between ESR values of active and inactive patients with BD (p=0.16). There was statistically significant distinction between active and control groups for active and inactive groups (respectively p=0.000 and p=0.000). In Lp(a) values, there was statistically significant distinction between active and inactive group and BD patients and controls (p=0.000 and p= 0.000). Between the patients with or without thrombotic complication, the distinction between HDL, LDL, TG, T.cholesterol level and Lp(a) levels wasn?t found statistically significant (p>0.05 is for HDL, LDL, TG, T.cholesterol, and p= 0.03 is for Lp(a)). Lp(a) values between control and the group with thrombotic complication were found statistically high (p= 0.000).Our study makes us think that high level of Lp(a) would be an indicator in detection of the activity of BD due to the significance of the distinction of plasma level between active and inactive groups with BD. İn addition, our study will provide a light for the other studies due to the values of Lp(a) of the patients with BD are higher than those in control group.