Açık kalp cerrahisi uygulanan hastaların transportunda Surevent? otomatik ventilatörün kullanımı
Surevent? automatic ventilator use for the transport of the patients who had undergone open heart surgery
- Tez No: 267864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. NİL KAAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Açık kalp cerrahisi, kardiyopulmoner bypass, Surevent? Otomatik Ventilatör, manuel ventilasyon, Ambu®, kritik hasta transportu, Open heart surgery, cardiopulmonary bypass, Surevent? Automatic Ventilator, manual ventilation, Ambu®, critically ill patient transport.Communication address: [email protected]
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Açık kalp cerrahisi uygulanan hastaların yoğun bakıma transportunda Surevent? Otomatik Ventilatörün güvenle kullanılıp kullanılamayacağı, bu cihazın kullanımında meydana gelebilecek olumsuzlukları araştırmak ve bu cihazın manuel ventilasyonla (Ambu® ) karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem ve Gereç: Açık kalp cerrahisinden sonra entübe olarak yoğun bakıma transfer edilecek, 18 yaş üstü, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu % 30'un, FEV1 / FVC oranı % 40'ın üstünde 50 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize edilerek transportta kullanılacak ventilasyon yöntemine göre manuel ventilasyonla (Ambu®) transport edilen hastalar (Grup MV, n= 25) ve Surevent? Otomatik Ventilatörle transport edilen hastalar (Grup OTV, n= 25) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastalardan indüsiyondan önce (T0), intraoperatif dönem (T1), yoğun bakıma transporttan önce (T2), Yoğun bakıma transporttan hemen sonra (T3), yoğun bakıma transporttan sonra 20.dakikada (T4) olmak üzere 5 kez kan gazı alındı. Aynı dönemlerde hastaların hemodinamik verileri ve pH, PaO2, PaO2/FiO2, PaCO2, BE, SaO2 değerleri kaydedildi.Bulgular: Gruplar arasında PaO2' de, preoperatif, intraoperatif, transporttan önce fark saptanmazken, postoperatif yoğun bakıma transporttan sonra Grup OTV' de Grup MV' den belirgin olarak yüksek bulundu (p= 0,002). Yoğun bakıma transporttan sonra 20. dakikada bakılan PaO2 değerlerinde fark saptanmadı. PaO2/FiO2 oranında tüm zamanlarda iki grup arasında anlamlı fark bulunmazken, iki grupta da transporttan sonra bakılan PaO2/ FiO2 oranı transport öncesi ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulundu.Sonuç: Surevent? Otomatik Ventilatör cihazının açık kalp cerrahisi uygulanan hastaların transportunda kısa süreli olarak kullanılabileceği ve manuel ventilasyonla (Ambu®) karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir fark olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate whether Surevent? Automatic Ventilator could be safely used or not for the transport of the patients who had undergone open heart surgery to intensive care unit (ICU) and to compare this equipment with manual ventilator (Ambu®).Methods: The study included 50 patients greater than 18 years old, that would be transported intubated to ICU after open heart surgery. The patients had left ventricule ejection fraction > 30 % and FEV1 / FVC value > 40 %. The patients were randomized to two groups according to the ventilation method that would be used during the transport as, the patients that would be transported with manuel ventilation (Group MV, n= 25) or Surevent? Automatic Ventilator (Group OTV, n= 25). Arterial blood gas testing was performed five times for each patient before the induction (T0), during intraoperative period (T1), before the transport to the ICU (T2), after the transport to the ICU (T3), at 20 minutes after the transport to the ICU (T4). Hemodynamic variables were recorded at the same time that pH, PaO2, PaO2/FiO2, PaCO2, BE and SaO2 values were recorded.Results: While there were no significant differences between the two groups according to PaO2 values measured during the preoperative, intraoperative periods and before the transport, the PaO2 values of group OTV was significantly greater than group MV postoperatively after the transport to the ICU (p= 0,002). PaO2 values at 20 minutes after the transport to the ICU were not different between the two groups. While PaO2/FiO2 ratio was not significantly different between the two groups for all time periods, in both groups the PaO2/ FiO2 ratio after the transport was significantly greater than the PaO2/ FiO2 ratio before the transport.Conclusion: Surevent? Automatic Ventilator can be used for a short period for the transport of the patients after open heart surgery and we observed no significant differenence when compared with manual ventilatotion.