Subklinik hipotiroidili hastalarda levotiroksin tedavisinin kardiyovasküler risk parametreleri üzerine etkileri
The effects of levothyroxine treatment on cardiyovascular risk parameters in patients with subclinical hypothyroidism
- Tez No: 267911
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ÇAPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Subklinik hipotiroidi, Levotiroksin tedavisi, Kardiyovasküler risk parametreleri, Subclinical hypothyroidism, Levothyroxine treatment, Cardiovascular risk parameters
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada TSH seviyesi 4.2-10 ?IU/mL arasında olan subklinik hipotiroidi (SKH)'li hastalarda levotiroksin (LT4) tedavisinin beden kitle indeksi (BKİ), sistolik ve diyastolik kan basıncı, total kolesterol (TK), LDL kolesterol (LDL-K), HDL kolesterol (HDL-K), trigliserid (TG), fibrinojen, homosistein, high sensitif CRP (HsCRP) gibi kardiyovasküler risk parametreleri üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmaya yaşları 18-80 arası olan 60 SKH'li hasta alındı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Otuz hastaya tedavi verilmezken otuz hastaya tedavi verildi. Çalışma başında her iki gruptaki hastaların BKİ, sistolik ve diyastolik kan basıncı, TK, LDL-K, HDL-K, TG, fibrinojen, homosistein, HsCRP ölçümleri yapıldı. Tedavi grubundaki hastalara LT4 tedavisi başlandı ve TSH kontrollerine göre doz ayarlaması yapıldı. Her iki grupta da yapılan bütün ölçümler 6 ay sonra tekrarlandı. Her iki gruptaki hastalar demografik özellikler, diyabetli hasta sayısı, sigara kullanan hasta sayısı, beden kitle indeksi (BKİ), sistolik kan basıncı ve diyastolik kan basıncı açısından birbirine benzerdi. Her iki grupta SKH nedenine bakılmadı. Her iki gruptaki hastalardan çalışma başında elde edilen total kolesterol (TK), LDL-K, HDL-K, TG, fibrinojen ve HsCRP ölçümleri birbirine benzerdi. Homosistein seviyeleri ise kontrol grubu hastalarda daha yüksekti. Kontrol grubundaki hastalardan çalışma başında ve sonunda elde edilen veriler arasında farklılık olmadığı tespit edildi. Tedavi grubunda ise hastaların homosistein, fibrinojen ve TK seviyelerinin azaldığı, HDL-K seviyelerinin ise arttığı tespit edildi.LT4 tedavisinin aterojenik lipid profili, fibrinojen ve homosistein değerlerinde düzelmeye neden olduğunu bulduk. Bu nedenle TSH seviyesi 4.2-10 ?IU/mL arasında olan hastalarda değiştirilebilir kardiyovasküler risk faktörlerinin önlenmesi için LT4 tedavisinin gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of levothyroxine treatment on cardiovascular risk parameters such as body mass index (BMI), systolic and diastolic blood pressure, total cholesterol (TC), LDL cholesterol (LDL-C), HDL cholesterol (HDL-C), trigylceride (TG), fibrinogen, homocysteine, high sensitivity CRP (HsCRP) in patients with subclinical hypothyroidism (SCH) who have TSH level between 4.2 -10 ?IU/mL.Total 60 SCH patients aged 18-80 years were included in the study. The patients were randomized into two groups. Thirty patients were treated while thirty patients were not treated. At the beginning of the study, measurements of BMI, systolic and diastolic blood pressure, TC, LDL-C, HDL-C, TG, fibrinogen, homocysteine, HsCRP for each group were performed. LT4 treatment was applied to patients in treatment group and dosage was arranged according to TSH levels. All measurements conducted in each group were repeated after six months. Measurement results indicate that both groups of patients were similar in terms of demographic properties, diabetic, smoker patient ratio, BMI, systolic blood pressure and diastolic blood pressure. Cause of SCH was not investigated in both groups. Total cholesterol (TC), LDL-C, HDL-C, TG, fibrinogen and HsCRP measurements obtained from the patients in each groups at the beginning of the study were similar. Homocysteine levels were higher in patients of the control group. It was determined that there was no difference between data obtained from patients in the control group at the beginning and end of the study. In the treatment group, it was found that homocysteine, fibrinogen and TC levels decreased while HDL-C levels increased.It was found that LT4 treatment was associated with improvement in atherogenic lipid profile, fibrinogen and homocysteine levels. Therefore, it is thought that LT4 treatment is necessary for prevention of modifiable cardiovascular risk factors in patients with 4.2 - 10 ?IU/mL TSH level.