Çocukluk çağı astım hastalarında astım kontrol testi ve yoğunlaştırılmış nefes havasındaki belirteçler ile astım kontrol düzeyi ve astım şiddeti arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between asthma control test and mediators of exhaled breath condansate with asthma control scale and severity of astma in childhood asthma
  1. Tez No: 267981
  2. Yazar: SİNAN BALABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım kontrol düzeyi, astım kontrol testi, astım şiddeti, çocuk, sisteinil lökotrien, yoğunlaştırılmış nefes havası, 8-isoprostan, Asthma Control Scale, Astma Control Test, Children, Cysteinyl leukotriene, Exhaled breath condansate, Severity of asthma, 8-Isoprostane
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Astımda oksidatif stres belirteçlerinden olan 8-isoprostan ve havayoludüz kaslarında kasılma, vasküler permeabilitede artış, mukus sekresyonunun uyarılmasıve mukosiliyer klirenste azalma etkileri olan sisteinil lökotrienler yoğunlaştırılmış nefeshavasında (YNH) artmıştır. Bu çalışmada çocukluk çağı astım hastalarında astımkontrol testi (AKT) ve YNH'daki sisteinil lökotrien ve 8-isoprostan düzeyleri ile astımkontrol düzeyi (AKD) ve astım şiddeti (AŞ) arasındaki ilişkinin araştırılmasıamaçlanmaktadır.Gereç-Yöntem: Çalışmaya 173 astımlı çocuk hasta alındı. Hastaların yaşı,cinsiyeti, atopi durumu, atak sayısı, nokturnal ve egzersiz dispnesi sayısı, evdekirutubet, hayvan ve hamamböceği varlığı, evdeki sigara kullanımı, hastaların ilaçkullanımı öğrenildi. Hastalara AKT uygulanıp, doktor tarafından hastanın AKD ve AŞbelirlendi. Tam kan, IgE, deri testi ve SFT değerleri belirlendi. 30 hastanın YNH'da 8-isopostan ve sisteinil lökotrien düzeyleri ELİSA yöntemiyle çalışıldı.Sonuçlar: Astım kontrol testi skoru >23 iken kontrol altındaki astımı %80duyarlılık ve %77 seçicilikle(p=0.0001) belirleyebilirken, ?20 iken kontrolsüz astımı%79 duyarlılık ve %78 seçicilikle belirleyebilmektedir(p=0.0001). AKT skorları ilebirinci saniyedeki zorlu ekspiratuvar hacim(FEV1)/ zorlu vital kapasite(FVC) oranıarasında (p=0.032) ve zorlu ekspiratuvar akımın %25-75 arası (FEF 25-75 %) (p=0.029)değerleri arasında pozitif korelasyon izlendi. Koruyucu tedavi almayan hastalarınYNH'da sisteinil lökotrien düzeyleri alanlara göre daha yüksek bulundu. Orta persistanastımlı hastalarda YNH'da 8-isoprostan düzeyi hafif persistan astımlı gruba göre yüksekbulundu(p=0,052). Yılda 1-4 atak geçiren hastaların YNH'da 8-isoprostan düzeyleri 5ve daha fazla atak geçirenlere göre daha düşüktü(p=0.048).Yorum: Astım kontrol testi, AKD'ni belirlemede kullanılabilecek önemli birtesttir. Astım şiddeti ve geçirilen atak sayısı arttıkça YNH'da artan oksidatif stresinbelirteci olarak 8-isoprostan düzeyi artmaktadır. Koruyucu ilaç kullanımı YNH'dasisteinil lökotrien düzeyini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cysteinyl leukotrienes which have affect on contraction of airwaysmooth muscle, increase of vascular permeability, increase of mucus secretion, decreaseof mucociliary clearence, and 8-isoprostane are well known the oxidative stressmediators, and it has been shown that they are increased in exhaled breathcondansate(EBC). In this study, investigation of the relation between asthma control test(ACT) and mediators of EBC with asthma control scale (ACS) and severity of asthma(SA) was aimed.Patients and Methods: One hundred seventy three included to asthmatic children(56 female, 117 male) were this study. Information about age, sex, history of atopy,number of attack, presence of nocturnal and exercise dyspnea, medication status,presences of humidity, animal and cockroach at home, history of parental smoking wereobtained. Scores of ACT, ACS and SA were determined. Complete blood count, levelof Ig E, skin prick test and pulmonary function test results were obtained. Cysteinylleukotrien and 8-isoprostane levels in EBC were studied with ELISA method.Results: Asthma control test can define controlled astma with 80 % sensitivityand 77 % specifity if ACT score was higher than 23 (p=0.0001). When the score ofACT ? 20, it defines uncontrolled asthma whith 79 % sensitivity and 78 % specifity(p=0.0001). There is a positive correlation between ACT score with forced expiratoryvolume in one second (FEV1)/forced vital capacity(FVC) (p=0.032) and with forcedexpiratory flow at 25-75 % (FEF % 25-75)(p=0.029). Patients without a prophylacticmedication have increased level of cysteinyl leukotrienes in EBC than the patients withprophylactic medication. Patients with moderate persistant asthma have increased levelof 8-isoprostane in EBC than the patients with mild persistant asthma (p=0.052).Patients who have 1-4 asthma attacks per year have lower level of 8-isoprostane in EBCthan the patients who have ?5 asthma attacks per year(p=0.048).Conclusion: Asthma Control Test (ACT) is an important test that can be used todetermine Asthma Control Scale (ACS). There was a positive correlation between theseverity of asthma and number of asthma attacks and the level of 8-isoprostan in EBC.Prophylactic medication decreases the level of cysteinyl leukotrienes in EBC.