Çoklu travma sonrası acil servise başvuran hastaların prognoz ve mortalitesini öngörmede EWS (Early Warning Score) ile ISS'nin (Injury Severity Score) karşılaştırılması
The comparison of the Early Warning Score (EWS) and Injury Severity Score (ISS) for predicting prognosis and mortality of the cases presenting to the emergency department with multiple trauma
- Tez No: 267996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DEMİRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Çoklu travma, Early Warning Score, Injury Severity Score, Travma Skorlama Sistemleri, Multiple trauma, Early Warning Score, Injury SeverityScore, Trauma Scoring Systems
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Travma skorlama sistemleri, hastanın durumunun ciddiyetini belirlemedeve prognozu öngörmede yaygın bir sekilde kullanılmaktadır. En iyi travmaskorlama sistemlerinden biri olan Injury Severity Score (ISS), travma hastalarındamortalite ve morbiditeyi tahminde yüksek oranda belirleyicidir. Early WarningScore (EWS) ise kolay, hızlı ve yatakbası hesaplanabilen fizyolojik bir skorlamasistemi olup, medikal hastaların kötülesmelerini erken dönemde belirleyerek etkintedavi yapılmasını sağlamaktadır. Bu çalısmada EWS'in çoklu travmahastalarında prognozu tahmin gücü ve kullanılabilirliğini; ISS ile karsılastıraraksaptamayı amaçladık.Arastırmaya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'neçoklu travma ile basvuran toplam 268 hastanın demografik verileri, basvuruanındaki vital bulguları, travma mekanizması ve sekli, GKS ve AVPU skoru, acilserviste kalıs süresi ve tüm anatomik yaralanmaları formlara kaydedildi. ISSdeğeri 16 ve üzeri olan 76 hasta çalısmaya alındı. Çalısmanın ilk sonlanım noktasıolarak belirlenen acil serviste eksitus, acil operasyona alınma, yoğun bakım veyaservise yatıs durumları ile sonrasında hastanede kalıs süreleri ve ikinci sonlanımnoktası olarak belirlenen hastaneden taburculuk ya da hastane içi eksitus durumuda kaydedildi. Hastaların EWS ve ISS skoru hesaplandı.Hastalarımızın yas ortalaması 40.7±18.8 ve %73.7'si erkek olarak tespitedildi. En sık travma sekli motorlu araç kazaları (%61.9) olarak bulundu. Künttravma mekanizması belirgin oranda (%92.1) fazla olup en çok travmaya maruzkalan anatomik bölge toraks (%78.9) olarak belirlendi. Hastaların EWS değeriortalaması 6.03±4.43, ISS değeri ortalaması 29.57±10.54, GKS ortalaması ise10.79±4.66 bulundu. Hastaların %68.4'ünün taburcu edildiği, %31.6'sının iseeksitus olduğu tespit edildi.Hasta sonlanımlarının tahmininde GKS ile EWS arasında negatif yönde,çok güçlü ve anlamlı bir korelasyon tespit edildi (p= 0.0001). Çoklu travmahastalarının ciddiyetini öngörmede ISS ve EWS arasında pozitif yönde güçlü veanlamlı bir korelasyon saptandı (p= 0.0001). Acil serviste eksitus olan hastalardaISS ve EWS arasında pozitif yönde güçlü ve anlamlı bir korelasyon vardı(Spearman's rho= 0.570, p= 0.033). Hastane içi mortaliteyi belirlemede ISS veEWS arasında pozitif yönde güçlü ve anlamlı bir korelasyon tespit edildi (p=0.0001).Hesaplanmasındaki zorluklar nedeniyle kullanımı kısıtlanan ISS, erkendönemde acil serviste yol gösterici olamamaktadır. Prognozu öngörmede ISSkadar etkin olduğunu tespit ettiğimiz EWS; travma hastalarında, hastane öncesi veacil servislerde, özellikle altın saatlerde kolay uygulanabilir, uyarıcı nitelikte vevazgeçilmez bir travma triaj skorlaması olabilir.
Özet (Çeviri)
Trauma scoring systems are widely used in predicting the prognosis anddetermining the seriousness of the patient's condition. Injury Severity Score (ISS),which is one of the best trauma scoring systems is highly decisive in predictingthe rate of morbidity and mortality in trauma patients. Early Warning Score(EWS) is easy, fast and bedside scoring system which provides an effectivetreatment of medical patients by determining the early period of deterioration ofthe patient.In this study; we aimed to determine the availability and the affectivity ofEWS for estimation of prognosis by comparing with ISS.The demographic data?s, initial vital signs, trauma mechanisms andshapes, AVPU and GCS scores, durations of stay in the emergency department,and all anatomic injuries of the 268 patients who had admitted to Gazi UniversitySchool of Medicine Emergency Department where multi trauma were recorded tostudy forms. Among the patients, 76 of them who had had ISS higher than 16were included to the study.Moreover, first end point information?s of the study like; exitus in theemergency department, needs of emergency operations, hospitalization conditionsin intensive care unit or emergency department, length of hospital stay, and alsosecond end point information?s of the study like discharge from the hospital anddeath in the hospital were collected. The EWS and ISS of the patients weremeasured.The mean age of the patients were 40.7±18.8 years and 56 (73.7%) ofpatient were male. The most common form of trauma was motor vehicle accidents(61.9%). Blunt abdominal trauma was found to be significantly higher (92.1%).Thorax was the anatomic place which had been exposed to trauma most (78.9%).The mean value of EWS, ISS and GCS were 6.03±4:43, 29.57±10.54, 10.79±4.66,respectively. Among 76 patients, 68.4% of them were discharged from thehospital whereas 31.6% of them were died.We determinated negatively very powerful and meaningful correlation forpredicting outcome of the patient between GCS and EWS (p= 0.0001). There wasa positively strong and meaningful correlation for predicting the severity ofmultiple trauma patients between ISS and EWS (p= 0.0001). There were strongpositive and significant correlation between ISS and EWS in patients who died inthe emergency department (Spearman?s rho= 0.570, p= 0.033). A strong andsignificant positive correlation between ISS and EWS was determinated inhospital mortality rates (p= 0.0001).Calculation difficulties restricts the use of ISS and for this reason it is notguiding in the early period in the emergency department. EWS which was found,in this study to be as effective as ISS in determining the prognosis, could be awarning, essential and easy trauma triage scoring for the trauma patients duringthe golden hours like prehospital period and in the emergency departments.