Acil servise başvuran çoklu travmalı erişkin hastalarda, platelet-lenfosit, nötrofil-lenfosit, monosit-lenfosit oranlarının travma şiddeti ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between platelet-to-lymphocyte, neutrophil-to-lymphocyte, and monocyte-to-lymphocyte ratios and trauma severity in adult patients admitted to the emergency department with multiple trauma
- Tez No: 951539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL DEMİRTAŞ, DR. SERDAL ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çoklu travma, Nötrofil, Monosit, Platelet, Lenfosit (MeSH Database), Multiple trauma, Neutrophil, Monocyte, Platelet, Lymphocyte (MeSH Database)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çoklu travma acil serviste sık karşılaşılan bir durumdur ve dünyada tüm yaşlarda en sık mortalite ve morbidite nedenlerinden biridir. Yaptığımız bu çalışmada çoklu travma hastalarında PLO, NLO ve MLO değerlerini, mevcut skorlama sistemleri olan ISS, RTS ile karşılaştırarak, travma şiddetini ve çoklu travma hastalarında morbidite ve mortaliteyi öngörmede erken ve basit bir belirteç oluşturmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma SUAM Acil Tıp Kliniğinde 01.06.2019 – 31.05.2024 tarihleri arasında etik kurul onayı alındıktan sonra yapılmıştır. Çalışmamız retrospektif, kesitsel bir çalışmadır. Çalışmamızda acil servise travma ile başvuran 18 yaş üstü, başvuru esnasında kardiyak arrest olmayan hastalar, gebe olmayan hastalar ve başvuru esnasında Injury Severity Score(ISS) 16 ve üzeri olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmamızda hastalar exitus, taburcu, servis ve yoğun bakım yatışı olmak üzere dört farklı grupta sınıflandırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 213 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %15,02'si mortal seyretmiştir. Çalışmaya dahil edilen katılımcıların en sık travma türü, %31,45 ile delici kesici alet yaralanması olurken, en sık etkilenen travma bölgesi %48,35 ile baş boyun yaralanmaları olarak görülmüştür. En mortal seyreden travma türü %26,2 ile trafik kazaları ve en mortal seyreden yaralanma bölgesi ise %75 ile baş boyun yaralanmaları olarak belirlenmiştir. Mevcut travma şiddeti skorlama sistemleri içerisinde en iyi belirteç olarak RTS bulunmuştur. Çalışmamızda NLO, PLO ve MLO değerleri mortaliteyi öngörmede başarısız olduğu anlaşılmıştır. PLO ve MLO değerlerinin ise mevcut travma şiddeti skorlama sistemleri olan RTS ve ISS ile istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Çoklu travma hastalarında en sık yaralanma şekli delici kesici alet yaralanmalarıyken, en mortal seyreden trafik kazaları olarak görülmüştür. Travma bölgesi olarak bakıldığında ise en sık görülen ve yine en mortal olarak seyreden baş boyun yaralanmalarıdır. ISS, Şok İndeksi yüksekliği ve RTS, GKS düşüklüğü mortalite ve kötü prognoz ile ilişkilidir. PLO, NLO ve MLO oranları ise mortaliteyi öngörme açısından anlamsız olarak görülürken, PLO ve MLO oranları, RTS ve ISS ile travma şiddetini belirlemede anlamlı korelasyon göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Multiple trauma is a frequently encountered condition in emergency departments and is one of the leading causes of mortality and morbidity across all age groups worldwide. In this study, we aimed to investigate the values of PLO (Platelet-to-Lymphocyte Ratio), NLO (Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio), and MLO (Monocyte-to-Lymphocyte Ratio) in patients with multiple trauma, by comparing them with established scoring systems such as ISS (Injury Severity Score) and RTS (Revised Trauma Score), in order to evaluate their potential as early and simple predictors of trauma severity, morbidity, and mortality. Materials and Methods: This study was conducted in the Emergency Medicine Clinic of the University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital SUAM, after obtaining ethical committee approval, between 01.06.2019 and 31.05.2024. The study is retrospective and cross-sectional. Patients over the age of 18 who presented to the emergency department with trauma, were not in cardiac arrest at presentation, were not pregnant, and had an ISS of 16 or higher were included. Patients were categorized into four groups: exitus (deceased), discharged, admitted to ward, and admitted to intensive care unit. Results: A total of 213 patients were included in the study. Of these, 15.02% had a fatal outcome. The most common type of trauma among participants was penetrating/stabbing injuries at 31.45%, and the most frequently affected trauma region was the head and neck with 48.35%. The most fatal type of trauma was traffic accidents at 26.2%, and the most fatal injury region was also the head and neck, with a mortality rate of 75%. Among existing trauma severity scoring systems, RTS was found to be the most reliable predictor. In our study, NLO, PLO, and MLO values were not found to be effective in predicting mortality. However, PLO and MLO showed statistically significant correlations with existing trauma severity scoring systems RTS and ISS. Conclusion: In patients with multiple trauma, the most common type of injury was stabbing/penetrating trauma, whereas traffic accidents were associated with the highest mortality. Regarding trauma regions, head and neck injuries were both the most frequently observed and the most fatal. Elevated ISS and Shock Index; and decreased RTS and GCS were all associated with mortality and poor prognosis. While PLO, NLO, and MLO ratios were not significant predictors of mortality, PLO and MLO ratios were found to have significant correlations with RTS and ISS in determining trauma severity.