Fretli kolonların basit burulma etkisi altında davranışının deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of cylindrical columns under pure torsion
- Tez No: 268017
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN HÜSEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basit Burulma, Fretli Kolon, Tekrarlı Yükleme, Pure Torsion, Cylindrical Column, Cyclic Loading
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Beton ve betonarme teknolojisi üzerine yapılan çok sayıdaki araştırmalara rağmen, burulma etkisi henüz yeterince aydınlatılmamıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde bu etkinin göz ardı edilmemesi gerektiği anlaşılmış ve betonarme elemana ek burulma donatıları ekleyerek elemanın emniyete alınması sağlanmıştır.Bilindiği üzere depremlerde, fretli kolonlar, etriyeli kolonlara göre daha iyi bir performans göste rmektedir. Ülkemizde son zamanlara kadar çok nadir olarak kullanılmış olmasına rağmen geçirdiğimiz büyük depremlerden sonrasında daha fazla fretli kolon tasarımı yapılmaya başlanmıştır.Bu çalışmanın temel amacı, basit burulma etkisindeki fretli kolonların çevrimsel yük altındaki davranışlarının incelenmesidir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm genel bilgiler bölümü olup, betonun özellikleri, betonarmenin üstünlük ve sakıncaları, fretli kolonların burulma performanslarından bahsedilmiştir. İkinci bölüm yapılan çalışmalara ayrılmış olup, yapılan çalışmalar ve deneyler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, çalışmanın bütününden çıkartılabilecek başlıca sonuç ve öneriler özetlenmektedir. Son bölümde kaynaklar dizini verilmiştir.Yapılan çalışma göstermiştir ki fretli kolonların burulmaya karşı etkili olması ancak burulmanın fret sargı donatısı yönünde gelmesi durumunda, etriyeli kolonlara göre daha etkili olduğu; sargı donatısının ters yönde burulma uygulanması durumunda, etriyeli kolon davranışlarına benzer sonuçlar elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Although many investigations have been carried out on concrete and reinforced concrete construction technology, torsion effect has not been enlightened enough yet. After detailed studies, it has realized that this effect should be taken into account for computation and design. Thus, structural members are reinforced by confining with torsion reinforcement.It is well known that cylindrical columns show better performance those of rectangular columns. Recently, although this member has been used rarely in our country, after the earthquakes which we have been subjected to, using of cylindrical columns should be increased.The main purpose of this study is to investigate the circular concrete columns under the effect of torsion with cyclic loading. The study consists of four chapters. In the first chapter, section, properties of concrete, advantages and disadvantages of reinforced concrete, torsion performance of cylindrical columns is mentioned. Second section is allocated for experimental studies which have been carried out and findings of the experiments are given. In the third section conclusions and recommendations from entire study are summarized. Finally in the last section a reference list is given.The study shows that cylindrical columns have better torsion performance than rectangular columns, when direction of the stirrups is on torsion direction. Otherwise, they show similar performance like rectangular columns.