The Impact of reengineering in manufacturing componies: A methodology for operations improvement and manufacturing productivity
- Tez No: 26804
- Danışmanlar: DOÇ. ERDAL EREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reengineering, Operations Improvement, Manufacturing Productivity, Factory, Assembly, Machining, Material Handling, Changeover/Setup, Focused Factory, Just-in-Time (JIT). in
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Birçok üretim şirketi uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü yitirmektedir. Bunun nedeni eski ve günümüz koşullarına uygun olmayan iş usulleri ile çalışmaya devam etmeleridir. Geliştirme çalışmaları ise şirketlere pek az kazanç sağlayan küçük değişikliklere yönelmiştir. Bu çalışma bu tür geliştirme çabalarını irdelemekte ve küçük değişimlerin ötesinde bir metot önermektedir. Bu tür geliştirmeler üretim işlemlerinde köklü değişiklikleri gerektirmektedir. İşlemin yeniden tasarlanması anlamındaki yeniden yapılandırma“reengineering”deyimi maliyet, kalite, müşteri servisi, zaman ve yönetim ile ilgili konulara değinerek, üretimde verimliliğe ulaşmayı barındırmaktadır. İlk bölüm üretim alanlarında yeniden tasarımlamayı tanımlamaktadır. İkinci bölüm geliştirme çalışmalarına temel oluşturan noktalara değinmekte ve adım adım izlenecek bir metot sunmaktadır. Örnek bir çalışma olarak bir Türk elektronik firması üçüncü bölümde irdelenmektedir. Tez, üretimde verimliliği amaçlayan projelerin Türkiye şartlarındaki uygulanabilirliğini dördüncü bölümde sorgulamakta ve bu alanda proje gruplarının karşılaşabileceği sorunları ortaya koymaktadır. Anahtar sözcükler : Yeniden Yapılandırma, Operasyonel Geliştirmeler, Üretimi- Verimlilik, Fabrika, Montaj, Atölye, Malzeme, Ambar Yönetimi, Model Değişimi / Ayar, Odaklanmış Fabrika, Zamanlı Hizmet (JIT). IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Many manufacturing companies today are facing the problem of loosing their competitive edge in international markets. This is partly due to the outdated manufacturing processes. This study is examining the improvement methods and suggesting a methodology whose scope is wider than small changes. This type of improvements requires a radical change in the manufacturing processes. The word reengineering, meaning process redesign, is used to describe this method for achieving the manufacturing productivity considering the cost, quality, customer service, time and management issues. First chapter is defining reengineering. The techniques, methods and a step-by- step approach for productivity projects are explained in the second chapter. Chapter three includes an analysis of a Turkish case company with the methods given in chapter 2. The thesis questioning the applicability of reengineering projects for manufacturing companies in Turkey in chapter 4. It is examining the difficulties that the project teams would face.