Factoring is a complement to modern banking system: Turkish case
Factoring modern bankacılık sisteminin tamamlayıcısıdır: Türkiye uygulaması
  1. Tez No: 26803
  2. Yazar: CEM MURATOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CAN ŞIMGA MUGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Accounts Receivables, factoring, letter of credit, working capital, cash flow, liquidity, credit management, prepayment
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET FACTORING MODERN BANKACILIK SİSTEMİNİN TAMAMLAYICI S I DIR : TÜRKİYE UYGULAMASI Hazırlayan Cem Muratoglu Tez Yöneticisi: Yrd.DoÇ.Dr. Can Şımga Mugan Bu çalışma bir finansman tekniği olan factoringi tanıtarak Bankacılık sistemine olan katkılarını araştırmak amacındadır. Bu amaçla Dünyadaki uygulamalarından bahsedilerek factoring hakkında detaylı bir araştırma yapı lmıştır. öte yandan işletme sermayesi sıkıntısı yaşayan firmaların bankalar ve factoring şirketleri ile ortak çalışmaları halinde sorunlarını çözebileceklerini gösteren gerÇek bir vaka çalışması da yapılmıştır. Vakaya konu edilen firmanın mali yapısı ve projeleri incelenmiş, bu doğrultuda firmanın finansal tabloları likidite, finansal denge, karlılık, verimlilik ve finansal yapı bakımlarından irdelenmiştir. Firmaya sunulan çözüm ve uygulama safhalarıda vaka çalışmasında yer almıştır. Sonuç olarak, factoringin firmaların finansman sorunlarını çözmesi açısından her zaman tek başına yeterli olamadığı ve bankacılık sistemine tamamlayıcı bir unsur olduğu belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler; Alacaklar, factoring, akreditif, işletme sermayesi, nakif'akışı, likidite, kredi yönetimi, önödeme.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORING IS A COMPLEMENT TO MODERN BANKING SYSTEM : i TURKISH CASE By Cem Murat oglu Supervisor: Assist. Prof. Can Simga Mugan This study is to present factoring as a financing technique and to search its contributions to the banking industry. For this reason a detailed research is done by analyzing the implementation of factoring all around the world. In addition, a real life case is studied in order to show that firms which have working capital deficits can overcome their problems when they cooperate with factoring firms and banks together. The firm's (which incurred the problem of working capital in the real life case) financial structure and ongoing projects were analyzed in terms of liquidity, profitability, and efficiency. Finally, it is concluded that the utilization of factoring only, may not be sufficient to solve the financial problems of the firms but instead it is a complemantary to the banking system as a valuable instrument.