Koherent ve Compton saçılan X-ışınlarını kullanarak Fe elementi için matris etkilerinin incelenmesi
Examination of effects of matrix by using Coherent and Compton scattered X-rays for Fe element
- Tez No: 335073
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF BOYDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analit, Soğurma, Şiddetlendirme, Compton saçılması, Koherent Saçılma, Analyte, Absorption, Enhancement, Compton Scattering, Coherent Scattering
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada Fe elementi için Rh anotlu WDXRF (Dalgaboyu ayrımlı X-ışını flöresans) sistemi kullanılarak saçılan X-ışınları ile matris soğurma ve şiddetlendirme etkileri incelenmiştir. Analit olarak Fe elementi ve matris olarak K tabakası soğurma kıyıları Fe elementinin karakteristik K X-ışını enerjilerinin hemen altında ve üzerinde olan elementler seçilmiştir. Daha sonra bu elementler saf ve Fe oranı %10-%90 aralığında değişecek şekilde ikili numuneler hazırlanmıştır. Hazırlanan numuneler 5 ton/cm2 basınç altında preslenerek tablet haline getirilmiştir. Bu numuneler WDXRF spektrometresinde analiz edilmişlerdir. Ölçüm sonucunda numunelerden Rh K? X-ışınlarının koherent ve Compton saçılmış X-ışını verileri elde edilmiştir. Sistemden elde edilen bu veriler OriginPro 7.5 programına aktarılarak koherent ve Compton saçılmış X-ışınları spektrumları elde edilmiştir ve bu spektrumların altında kalan alanlar hesaplanmıştır. Koherent / Compton saçılmış X-ışınlarının şiddet oranları hesaplanarak matris etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Matrix absorbtion and enhancement effects have been examined with scattered X-rays by using WDXRF system for Fe element. Fe as analyte and elements which some of them the K absorption edge just below the characteristic K X-ray energies of Fe element and others emits K X-rays with energies just above of the absorption edge of the analit (Fe) as matrix have been chosen. Later, pure and binary with Fe ratio ranging from 10% to 90% samples were prepared with these elements. Prepared samples have been transformed to tablet form by pressing below 5 ton/cm2 pressure. These samples have been analyzed in WDXRF system. At the end of measurement, the coherent and Compton scattering X-rays data of Rh K? X-rays from these samples have been obtained. The coherent and Compton scattering X-rays spectra have been analyzed by OriginPro 7.5 program. Matrix effect have been examined by calculating coherent / Compton scattered X-rays intensity ratio.