Metal matriks kompozit sarılmış namlu haznesi yapısal analizi ve çap optimizasyonu
Structural analysis of metal matrix composite wrapped gun barrel chamber and the optimisation of the interface diameter
- Tez No: 268120
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM TÜRKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Namlu haznesi, metal matriks kompozit, optimizasyon, Gun barrel chamber, metal matrix composites, optimisation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmada, iç basınca maruz bırakılmış, iç, dış çapları ve sıcaklıkları ile iki ucu sabit kabul edilmiş çelikten üretilmiş namlu haznesinin yapısal analizi gerçekleştirilmiştir. Python dili kullanılarak yazılmış bir kod yardımı ile ara çap sürekli değiştirilmiştir. Çelik namlu haznesi üzerine izotropik metal matriks kompozitin sıkı geçme yöntemi kullanılarak monte edilmesi durumunda, çelikten üretilmiş namlu haznesi ile benzer dayanımı gösterdiği optimum çap belirlenmiştir. Optimum çaplar için gerçekleştirilen hesaplama sonuçlarının, otofretaj tekniği için gerçekleştirilen hesaplama sonuçları ile benzer olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes, the structural analysis of a steel made gun barrel chamber that pressurized internally, having inner, outer diameters unchanged, both ends constrained and no temperature difference. An evaluation of interface diameter has been done if the gun barrel chamber wrapped with a metal matrix composite by the method of shrink fitting. A python code changes the interface diameter, makes the structural analysis done and compares the results, optimise the interface diameter that shows the same structural behavior with the steel made gun barrel chamber. Evaluated that the results of the calculations for optimised diameters are similar with the results of the calculations for autofrettage technique.