Bir füzyon-fisyon reaktöründe TRISO kaplamalı CANDU nükleer yakıt atıklarının nötronik analizi
Neutronic analysis of TRISO coated CANDU spent fuel in a fusion-fission hybrid reactor
  1. Tez No: 268121
  2. Yazar: HAKAN TAŞKOLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ACIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Füzyon, Fisyon, TRISO yakıt, CANDU harcanmış yakıtı, Fusion, Fission, TRISO fuel, CANDU spent fuel
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada; bir füzyon fisyon hibrid reaktöründe TRISO kaplamalı CANDU harcanmış nükleer atıklarının yakılmasının nötronik performansa etkisi araştırılmıştır. Nötron transport hesaplamaları XSDRNPM/SCALE 5 kodu yardımıyla yapılmıştır. Soğutucu olarak doğal lityum, Flibe, Flinabe ve Li20Sn80 kullanılmıştır. TRISO kaplamalı CANDU harcanmış nükleer atıkların, trityum üretim oranı (TBR), enerji çoğaltım faktörü (M), toplam fisyon oranı ( ? f), kümülatif fisil yakıt zenginleştirilmesi (CFFE), fisil yakıt üretimi ve ortalama yanma oranlarına etkisi karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Zamana bağlı olarak elde edilen nötronik sonuçların yanma oranı açısından TRISO kaplamalı CANDU harcanmış nükleer atıklardan etkilendiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study present the effect of neutronic performance on the incineration of the TRISO fuel containing CANDU spent fuels in the Deuterium?Tritium (D-T) fusion driven hybrid reactor investigated as time dependent. Neutron transport calculations are performed by using XSDRNPM/SCALE 5 codes. Natural lithium, Flibe, Flinabe and Li20Sn80 is used as coolants. The impact of TRISO fuel containing CANDU spent fuels on tritium breeding (TBR), energy multiplication (M), total fission rate ( ? f), cumulative fissile fuel enrichment (CFFE), fissile fuel breeding (FFB), average burn up values are comparatively investigated. It is observed that the neutronic results affect from TRISO fuel containing CANDU spent fuels as regards extended burn up as time dependent.