En küçük etkili doz düzeyini belirleme yöntemleri ve karşılaştırmaları
Methods for finding minimum effective dose and their comparisions
  1. Tez No: 268177
  2. Yazar: MURAT HÜSREVOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA GAMGAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: En küçük etkili doz, geriye doğru kapalı test yöntemi, familywise hata oranı, çoklu karşılaştırmalar, Minimum effective dose, step-down closed analyze method, familywise error rate, multiple comparisons
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Toksilojik ve İlaç geliştirme çalışmalarında maruz kalınan hastalığı iyileştirmede kullanılacak en küçük etkili doz düzeyi bulunmak istenir. Sınır olarak alınan sıfır kontrol dozunu (placebo kontrol) aşan ilk doz düzeyi en küçük etkili doz düzeyi olarak adlandırılır. En küçük etkili doz düzeyi varyans analizinde ortalamalar arasında fark yoktur hipotezi reddedilmesinden sonra yapılan çoklu karşılaştırma testleri ile belirlenmektedir. Bu çalışmada en küçük etkili doz düzeyinin belirlenmesi için kullanılan İkili ve Helmert karşılaştırmaları ele alınıp bu yöntemlerin parametrik ve parametrik olmayan uyarlamaları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In development studies of toxicological and medicine, minimum effective dose (MED) which deal with any ilness, is wanted to be found. The first dose exceeds the placebo control dose (or zero control dose) which can be taken a boundary value, is called MED. The MED is detected by multiple comparsions after the null hypothessis which is ?there is no differance between the means.?, is rejected in ANOVA. In this thesis pairwise and Helmert comparsions which is used for detecting MED are studied. For this comparsions parametric and non-parametric step-down closed analysis methods are compared according to their empirical significance levels.