Al7075 ve Al6013 alüminyum malzemelerde delme operasyonlarındaki kesme parametrelerinin incelenmesi
Cutting parameters analyze at Al 7075 ve Al 6013 aluminium materials during drilling operations
  1. Tez No: 268184
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, delik delme, kesme parametreleri, kesme kuvveti, moment, Aluminium, drilling, cutting parameters, cutting force, torque
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Talaşlı üretimin bir parçası olan delik delme işlemi, kesicinin geometrik yapısından ve talaş akışındaki zorluktan dolayı karmaşık bir süreçtir. Delik delme işleminde kesici takım türü, iş parçası malzemesi ve kesme parametreleri matkapta oluşan kuvvet ve momentleri etkilemektedir. Değişen kuvvet ve momentler de delik delme performansını doğrudan etkilemektedir.Bu çalışmada konuyla ilgili bundan once yapılan araştırmalara yer verilmiştir. Bu araştırmaların ışığında kesici takım türü, işparçası malzemesi ve kesme paramatrelerinin matkapta oluşan kuvvet ve momentlere etkisi deneysel olarak incelenmiştir.Bu kapsamda; Al 7075 ve Al 6013 alüminyum malzemeler HSS ve karbür matkaplarla, kesme şartlarından sadece kesme hızı ve ilerleme değerleri değiştirilmek suretiyle en az 4 deney yapılarak gerçekleştirilmiştir. Deneyler Gazi Üniversitesi Makina Bölümündeki CNC dik işleme merkezli tezgahlarda yapılmıştır. Kurulan deney düzeneği; sıcaklık, titreşim, kesme kuvvetleri ve momentleri incelenecek biçimde oluşturulmuştur. Deneyler tam faktöriyel tertibinde yapılmış olup sonuçlar varyans analizi ile yorumlanmıştır. Bu sonuçlara göre Fz maksimum kuvvetlerine iş parçası malzemesinin kesici, kesme hızı ve ilerleme kadar etkili olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca Mz momentlerine malzeme ve kesme hızının, kesici ve ilerleme kadar etkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Drilling a part of manufacring is complex process due to geometrical structure of cutting tools and difficult chips fallow. Cutting tools, work piece materials and cutting parameters affect torque and cutting force on cutting tool during drilling process. So be changed thorque and cutting force values affect directy drilling performance.In this study was placed resourches about this subject until now.In light of the resourches was investigation to empirical on cutting tools, work piece materials and cutting parameters effect to drilling performance. In this context was made drilling experiments on Al 7075 and Al 6013 with having two cutting leaps HSS and carbide drills. Four different cutting speed and feed rate were applied during drilling process. Experiments were carried out with CNC vertical working machine tools which in Machine Department of Gazi University. The experiment setting was measured torque and cutting force on cutting tool and occuring temperature on work material. Result were commentated with regression analysis.According these resuls, work piece materials don?t affect than cutting tools, feedrate and cutting speed on Fz cutting force. Besides workpiece materials and cutting speeds don?t affect than cutting tools and feedrate on Mz torque.