Calibration of uniform circular arrays
Dairesel dizi antenlerde kalibrasyon
  1. Tez No: 268253
  2. Yazar: BUKET AYKANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENCER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Online kalibrasyon, düzgün dairesel dizi anten
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Pratik hayatta oluşan anten örüntüsü çeşitli hatalardan dolayı ideal anten örüntüsünden sapmaktadır. Bunun nedenleri olarak anten elemanlarının birbirlerine olan etkileri, kablo uyumsuzlukları, anten elemanlarının pozisyonundan kaynaklanabilecek hatalar ve anten RF kanalları arasındaki faz ve genlik dengesizliğini sayabiliriz. Tüm bu hatalar anten performansında düşüşe sebep olmaktadır. Bu hatalar yüzünden anten yan huzme seviyesinde artış, kazançta azalma ve yön bulma algoritmalarının performansında düşüş gözlemlenmektedir. Anten performansını arttırmak için bu hataların kalibre edilmesi gerekmektedir. Literatürde bu konu ile ilgili bir çok kalibrasyon metodu bulunmaktadır.Bu tezde kullanılan kalibrasyon metodunda ideal sinyal ile ölçümler arasında lineer bir transformasyon olduğu varsayılmıştır. Alınan ölçümler ile kalibrasyon matrisi oluşturulmuş ve başarılı kalibrasyon için gerekli ölçüm sayısı araştırılmıştır. Kalibrasyon metodunun performansı ölçüm toplanan açı aralığına bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle ölçüm toplanan açı aralığının genişliği incelenmiştir. Gerçek hayatta ölçümler eşit aralıklarla veya rastgele açılardan toplanabilir. Bu durumun kalibrasyon metodunun performansı üzerine olan etkileri gösterilmiştir. Bunlara ek olarak, performans algoritmasının gürültü altındaki performansı değerlendirilmiştir. Analizler hem yancada hem de yükselişte yapılmıştır. Simülasyonlarda MATLABTM ve Ansoft HFSS programları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In practice, there exist many error sources which distort the antenna array pattern. For example, elements of antenna arrays influence each other (known as mutual coupling), mismatches in cables and element positions affects the antenna radiation pattern and also unequal gain and phase characteristics of RF receiver distorts the received signal. These effects generally degrade the array performance. They cause an increase in sidelobe levels with an accompanying decrease in gain. Also, these errors limit the performance of direction finding (DF) algorithms. So, in order to have low sidelobe level, good performance in direction finding and beamforming, calibration is necessary. In the literature, there exist many algorithms proposed for the calibration of errors.Calibration method used in this thesis assumes that there is a linear transformation between ideal signal and measurements. Calibration matrix is formed by using measurements. In this work, we look for the adequate number of measurements for successful calibration. Performance of calibration method may depend on the angle interval from which measurements are taken. So, the width of the data collection angle interval is also studied. Moreover, in real life, measurements can be collected from equally or randomly spaced angles. Does it affect the performance of calibration? The answer of this question is also inspected in this thesis. Additionally, the performance of algorithm under noise is studied. Performance evaluation is done for both elevation and azimuth sectors. Simulations are carried out on MATLABTM and Ansoft HFSS software package.Keywords : Online calibration, uniform circular array