An Investigation of anomalies at İstanbul securities exchange: winner-loser effect
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda bir anomali araştırması: kazanan-kaybeden etkisi
- Tez No: 26828
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KÜRŞAD AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kazanan-Kaybeden Etkisi, Geçmiş Performans, Test Periyodu. ıı
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA BÎR ANOMALİ ARAŞTIRMASI: KAZANAN-KAYBEDEN ETKÎSÎ GÜRKAN SAYIN Yüksek Lisans Tezi, isletme Fakültesi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Küirşat Aydoğan Ekim 1993, 50 sayfa Bu çalişmada istanbul Menkul Kıymetler Borsasın'da Kazanan-Kaybeden etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Testler 1988 Ocak ayından 1992 Aralık ayına kadar yapılmıştır. Test periyodu öncesi oluşturulan Kazanan ve Kaybeden portföyleri geçmiş performansa göre oluşturulmuştur. Geçmiş performans süresi 1 aydan 48 aya kadar değişmektedir. Test süresi ise 3 ay ile 36 ay arasında değişmektedir. Sonuçlar test periyodunun ilk ayında, Kaybeden portföyünün Kazanan portföyünden daha çok ortalama getirişi olduğunu göstermiştir. Bu etki, ilk ayın Ocak ayı olması ile daha da belirginleşmektedir. Yukarıdaki bulgular Amerikan ve Japon menkul kıymetler borsalarından elde edilen bulgularla benzerlikler göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF ANOMALIES AT İSTANBUL SECURITIES EXCHANGE WINNER-LOSER EFFECT GÜRKAN SAYIN M.B.A Supervisor: Assoc. Prof. Kfirşad AYDOGAN November 1993, 5 0 pages In this study, the presence of winner-loser effect in İstanbul Stock Exchange is investigated. Tests are done for the period of January 1988 - December 1992. Past performance is used to form the“Winner”and“Loser”portfolios prior to the test period. Duration for past performance measurements change from 1 month to 48 months. Test periods change from 3 months to 36 months. The results show that, in the first month of the test period, loser portfolio outperforms the winner portfolio. This effect is emphasized if the first month of the test period is January. The above results carry similarities with the empirical results obtained from stock markets of USA and Japan. Key words : Winner-Loser Effect, Past performance, Test period.