An Investigation of anomalies at İstanbul Securities Exchange: size and E/P effects
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında bir anomali araştırması: firma büyüklüğü ve K/F etkisi
- Tez No: 26917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN KÜRŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazar etkinliği, piyasa değeri etkisi, kazanç/fiyat (K/F) oranı etkisi, anomali, Market efficiency, E/P effect, size effect, anomaly
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET ISTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA BİR ANOMALİ ARAŞTIRMASI: FİRMA BÜYÜKLÜ?Ü VE K/F ETKİSİ HAKAN CİVELEKO?LU Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kürşat Aydoğan Temmuz 1993, 50 sayfa Bu çalışma İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında firma büyüklüğü, etkisi ve kazanç/fiyat (K/F) oranı etkisi olup olmadığını Ocak 1990 - Aralık 1992 döneminde araştırmaktadır. Ele alınan dönemde her sene için, o seneden önceki 24 aylık get iri miktarları çalışmaya dahil edilen her hisse senedinin pazar riskini hesaplamak için kullanılmıştır. Her sene, hisse senetleri bir önceki senenin firma büyüklüğü ve K/F oranı değerlerine göre sıralanarak portföyler oluşturulmuş ve portföylerin o seneki aylık getirileri mukayese edilmiştir. Bundan başka, hangi değişkenlerin hisse senedi getirilerini istatistiksel olarak açıkladığını tespit etmek için Fama- MacBeth'in kesit regresyonu metodu tatbik edilmiştir. Sonuçlar 1991 ve 1992 senelerinde zayıf bir K/F oranı etkisi tespit etmiştir. Bununla beraber, gelişmiş sermaye piyasalarında rastlanan firma büyüklüğü etkisi IMKB de rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF ANOMALIES AT ISTANBUL SECURITIES EXCHANGE: SIZE AND E/P EFFECTS HAKAN CIVELEKOGLU M.B.A. in Management Supervisor: Assoc. Prof. Kürşat Aydoğan July 1993, 50 pages This study investigates the presence of 'size- effect' and 'E/P effect' at Istanbul Securities Exchange for the period January 1990-December 1992. 24 months of monthly return data prior to test year are used to estimate the market risk of each stock. Each ear, portfolios are formed according to the previous year's E/P ratio and market value and than the average monthly returns of the current year are compared. In addition, to determine which of the variables significantly explain the average return of stocks, cross-sectional regression approach of Fama-MacBeth (1973) is applied. The results reveal that there exists a weak 'E/P effect' in the years 1991 and 1992. However, a significant 'size effect' is not encountered at ISE as opposed to the case in developed capital markets.