An Investigation of the leverage anomaly at Istanbul Securities Exchange
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda bir anomali araştırması
  1. Tez No: 87120
  2. Yazar: CELAL AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anomali, pazar etkinliği, borçluluk durumu etkisi, Anomaly, market efficiency, leverage effect
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA BİR ANOMALİ ARAŞTIRMASI CELAL AKKAYA Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kürşat Aydoğan Aralık 1995, 55 sayfa Bu çalışma istanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda firma borçluluğu etkisi olup. olmadığım Ocak 1990 - Aralık 1993 döneminde araştırmaktadır. Borçluluk durumunun değişkenleri olarak, sermayenin kitap değerinin (book value) toplam aktiflere oram, BE/A ve sermayenin pazar değerinin (market value) toplam aktiflere oram, ME/A kullanılmıştır. BE/A kitap borçluluğu, ME/A pazar boçluluğu olarak tanımlanmıştır. Portföy karşılaştırmaları ile yapılan analizde, her sene, hisse senetleri bir önceki senenin kitap borçluluk durumu ve pazar borçluluk durumu değerlerine göre sıralanarak portföyler oluşturulmuş ve portföylerin o seneki aylık getirilen karşılaşunlmıştir. Ayrıca, hangi değişkenlerin hisse senedi getirilerini istatiksel olarak açıkladığını bulabilmek için Fama-MacBeth(1973)'in kesit regresyonu metodu kullanılmıştır. Ocak 1990 - Aralık 1993 döneminde, kitap ve pazar borçluluk durumu değişkenleriyle yapılan analizde, güçlü bir firma borçluluk etkisine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF THE LEVERAGE ANOMALY AT ISTANBUL SECURITIES EXCHANGE CELAL AKKAYA M.BA. in Management Supervisor: Assoc. Prof. Kürsat Aydoğan December 1995, 55 pages This study investigates the presence of 'leverage effect' at Istanbul Securities Exchange for the period January 1990 - December 1993. Two leverage variables are used, the ratio of book equity to book assets, BE/A and the ratio of market equity to book assets, ME/A. We interpret BE/A as a measure of book leverage, while ME/A as a measure of market leverage. In portfolio comparison methodology, each year, portfolios are formed according to the previous year's ratio of book equity to book assets and ratio of market equity to book assets and then the average monthly returns of the current year are compared. In addition, the cross-sectional regression approach of Fama-MacBeth (1973) is applied to determine which of the variables significantly explain the average return of stocks. The results show that a significant 'leverage effect' is not encountered at Istanbul Securities Exchange for the period of January 1990 - December 1993 in terms of book leverage and market leverage variables.