Development of GIS based trajectory statistical analysis method to identify potential sources of regional air pollution
Bölgesel hava kirliliği kaynaklarının tespiti için CBS tabanlı yörünge istatistiksel analiz metodunun geliştirilmesi
  1. Tez No: 268506
  2. Yazar: RIZA FİKRET YIKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK, PROF. DR. GÜRDAL TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yörünge İstatistiği, Coğrafi Bilgi Sistemi, Potansiyel Kaynak Katkı Fonksiyonu, Etki Bölgeleri, Trajectory Statistics, Geographical Information System, Potential Source Contribution Function, Regions of Influence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bölgesel düzeyde herhangi bir reseptör bölgesindeki aerosollerin kimyasal kompozisyonlarını etkileyen kaynak bölgelerinin bilinmesi hem hava kalitesi yönetimi açısından hem de ülkelerin hava kirliliğinin diğer ülkeler arasında takas edilmesine ilişkin uluslararası platformda savunabilecekleri ulusal politikaların geliştirilmesi için gerekli bir bilgidir. Bu tür bilgiler ya sayısal modelleme yaklaşımıyla ya da geri yörünge istatistiği olarak bilinen, modelleme ile ölçümlerin birlikte kullanıldığı hibrit bir yaklaşım ile elde edilebilir. Her iki tekniğin de kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.Bu çalışmada, kaynak bölgelerinin belirlenmesi sürecinde güvenilirliğini artırmak için, geri yörünge segmentlerinin yörünge istatistiğinde kullanılan yöntemlerden birisi olan ?Potansiyel Kaynak Katkı Fonksiyonu (PKKF)? yönteminde kullanılma şekli incelenmesi amaçlanmaktadır. Mevcut süreçte, özellikle iki parametre önem kazanmaktadır. Bunlardan birisi, geri yörünge segmentlerinin değerlendirilmesinde segmentlerin yükseklik boyutu hiç göz önüne alınmamaktadır. Bu çalışmada, segmentlerin değerlendirilmesinin iki yerine üç boyutlu yapılmasının sonuçları ne kadar geliştirileceği değerlendirilecektir. Değerlendirilecek diğer bir parametre de geri yörünge segmentlerindeki yağışın PKKF hesaplarına dâhil edilmesi ve bunun PKKF değerlerinin mekânsal dağılımını nasıl bir etkileyeceği olacaktır. Geliştirilen metodun etkin bir şekilde kullanılabilmesi için Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) içinde bir kullanıcı arayüzü geliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
Apportionment of source regions affecting a certain receptor in the regional scale is necessary information for air quality management and development of national policy for exchange of air pollutants with other countries. Source region apportionment can be studied either through numerical modeling or by using trajectory statistics that is a hybrid methodology of modeling and measurements. Each of these approaches has their advantages and disadvantages.In this study treatment of back-trajectory segments in Potential Source Contribution Function (PSCF), which is one of the tools used in trajectory statistics will be investigated, to increase the reliability of the apportionment process. In the current method run in GIS, especially two parameters gains importance. One is that the vertical locations of trajectory segments are not taken into account at present. In this study, how the evaluation of the segments in 3-D instead of 2-D could improve the results will be assessed. The other parameter that is rainfall at each segment will be included in the PSCF calculations and its effects on the spatial distribution of PSCF values will be evaluated. A user interface in Geographical Information System (GIS) will be developed for effective use of improved methodology.