Construction of a computer controlled diesel engine setup for performance and emission tests
Performans ve emisyon testleri için bilgisayar kontrollü bir motor test düzeneğinin kurulması
- Tez No: 268507
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR BAYKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Engine performancetest, engine test bench, engine test setup, engine performance mapping
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, turbo şarjlı bir dizel motor, esnek kaplinli bir kardan mili, bilgisayar kontrollü su-frenli dinamometre, emiş havasının ve motorun soğutulması için yapılmış ısı eşanjöründen oluşan bir motor test düzeneği kurmaktır.Düzenek, motor performans parametreleri hakkında ECE-R49Tüzüğünde tanımlanan, 13 modlu durağan çevrime uygun şekilde veri toplayacaktır.Edinilen veriler, referans koşullardaki motor performansının hesaplanması amacıyla ISO 1585 Standart'ında belirtilen çarpanlarla düzeltilecektir. Motor devir sayısına bağlı olarak, tam yükte motor gücü ve spesifik yakıt tüketimini gösteren grafikler çizilecek ve motor üreticisinin verileriyle karşılaştırılacaktır. Sonuçlar tartışılacaktır.Anahtar kelimeler : Motor performans testi, motor test düzeneği, motor test standı, motor performans haritası.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis work is to build an engine test bench consisting of a turbo-charged diesel engine, an elastically coupled cardan shaft, acomputer controlled water brake dynamometer and a heat exchanger for intake air and engine cooling.Setup will be able to automatically collect data on engine performance parameters compliant to 13 mode steady state cycle as described inECE-R49 Regulation.Acquired data will be corrected by factors as specified in ISO 1585 Standard, in order to calculate engine performance at reference conditions. Curves presenting power output and specific fuel consumption at full load as a function of engine speed will be plotted and compared to those provided by the engine manufacturer. Results will be discussed.