Toplu yemek sektöründe yaşanan problemler ve çözüm yolları
Encountered problems and their way of solutions in catering sector
- Tez No: 268612
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplu yemek sektörü, Sorunlar, Çözüm önerileri
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Toplu yemek üretimi alanında çalışan kurumlar, doğrudan insan sağlığına etkisi olan bir hizmetin sunucuları olarak önemli görev ve sorumluluklar üstlenirler. Ayrıca Türkiye de ve dünyada hızla büyüyen ve geniş bir kitleye istihdam olanağı sağlayan sektörde karşılaşılan problemlerin değerlendirilip, çözüm yolları aranması çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu tez ile yemek sektöründe karşılaşılan problemler belirlenmiş ve bu problemlere karşılık çözüm yolları geliştirilmiştir.Toplu yemek üreten kurumlara yapılan görüşmeler değerlendirilerek sektörel bir anket hazırlanmıştır. Bu anket İstanbul ilinde sektörü temsil eden firmalarla (İstanbul bazında) yönetici düzeyindeki kişilerle yapılmıştır. Ayrıca çeşitli toplu yemek üretim tesisleri ziyaret edilerek yüzyüze görüşmelerle, yaşanan problemler ve bunların çözüm yolları analiz edilmiştir.Sonuçta, en büyük problemin merdiven altı diye tabir edilen kayıt dışı firmaların oluşturduğunu, diğer problemlerin ise kalifiye eğitimli personel bulmanın zorluğu, yapılan denetlemelerin yetersizliği, ayrıca maliyet analizinin doğru yapılamayışı takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
Companies whom are working in catering areas, have great responsibilities, influences and missions for human health. Furthermore in Turkey and as well as in the world, the catering sector rapidly is being enlarged and being demanded more employees day by day therefore such uncontroled sector bring kind of problems.With this dissertation it is seriously important those way of solutions have been searched and developed for any possible encountred problems and deficiencies in the catering sector..Here for this dissertation, in İstanbul there have been made many meeting and polls with catering sectors managers additionaly some factories were visited and made interview with workers and their managers order to find out encounterd problems and difficulties in the sectors.All those meeting and poll?s results have been evaluated and following points are determined as sectors problems. The biggest problem is non-official producers(factories); difficulties of finding talented persons for the work; inspections and audits not satisfactorly performed in catering factory and its places; food cost have not been correctly calculated and analysedKey words; Catering Sectors, Problems, proposed possible solutions