Farklı domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.) yoğunluklarının ayçiçeği verimi ve verim unsurları üzerine etkileri
The effects of different densities of the common cocklebur (Xanthium strumarium L.) on the yield and yield elements of sunflover
- Tez No: 268611
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Domuz pıtrağı ( Xanthium strumarium L.), verim, verim unsurları, Sunflower, common cocklebur ( Xanthium strumarium L.), yield, yield elements
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmada domuz pıtrağının farklı yoğunluklarının, ayçiçeği bitkisinin tabla çapı, sap çapı, bitki boyu, bin dane ağırlığı, bitki başına dane verimi, parsel verimi, dekara dane verimi, danede yağ oranı, danede protein oranı ve dekara yağ verimi üzerine etkisi incelenmiş ve elde edilen sonuçlar Tarist programında istatistik analiz yapılarak irdelenmiştir. Tabla çapı, bitki boyu ve sap çapı değerleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.Yapılan değerlendirmeler sonucunda, bin dane ağırlığı, bitki başına dane verimi, parsel verimi, dekara dane verimi, danede yağ oranı, danede protein oranı ve dekara yağ verimi değerleri arasındaki farklılıklar istatiksel anlamda önemli bulunmuştur. Zira domuz pıtrağı yoğunluğunun fazla olduğu parsellerde bitki başına dane verimi % 27, bin dane ağırlığı % 22, parsel verimi % 42, dekara verim % 42, danede yağ oranı % 16, dekara yağ verimi ise % 51 oranında azalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different densities of the common cocklebur on the sunflower plant tray diameter, plant height, thousand grain weight, grain yield per plant, the plot yield per decare, grain yield per decare, oil percentate of grain, protrein content of grain and oil yield per decare were investigated. The results were analysed using tarist statistical computure program. Based on the results of the study, the effects of different densities of the common cocklebur on the thousand grain weight, grain yield per plant, plot yield per decare, oil percentatate of grain, protein content of grain and oil yield per decare were statistically significant. How ever the effect of different densities of the common cocklebur on the tray diameter, plant height and stem diameter were statistically not significant 27 %, 22 %, 42 %, 42 %, 16 %, 51 %. In conclution, high densities of the common cocklebur caused reductions on grain yield per plant, thousand grain weight, grain yield per plot, grain yield per decare, oil contentin grain and oil yield per decare respectively.