Mısırın çeşitli kurutma yöntemleriyle kurutulması üzerinde bir araştırma
The research on various drying methods of maize
- Tez No: 268628
- Danışmanlar: PROF. DR. POYRAZ ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: mısır kurutma, doğal kurutma, mısır kurutma makinası, gölgede kurutma, maize drying, natural drying, drying in shade, corn dryer machine
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada; Sakarya yöresinde yaygın olarak yetiştirilen mısır çeşidinin hasat edildikten sonra taneli ve koçanlı olarak çeşitli kurutma yöntemleriyle doğal ortamda (güneşte ve gölgede) ve mısır kurutma makinasında kurutulması sonucu ürünün kuruma sürelerindeki değişimler saptanmış ve mısırda istenilen nem değerleri (%) belirlenmiştir.Mısır, hasat edildikten sonra çeşitli kurutma yöntemleriyle kurutulup piyasaya bu şekilde satılmaktadır. Mısırın hasadı için ideal nem oranı %21-28 civarında olması yeterlidir. Kurutma işlemi sonucunda, Sakarya yöresinde örnek mısırdaki nem değerinin % 12-13 civarına düşmesi sağlanmaktadır. Kurutma yöntemlerinden doğal kurutma yöntemi olan güneş altında bırakma mısır için kullanılan basit bir kurutma şeklidir. Ancak Sakarya yöresinin iklim koşulları sebebiyle mısırın fazla neme sahip olması mısırın kuruma süresini geciktirecektir. Bunun için kurutma tesislerinden yararlanılarak mısırın en kısa sürede kurutulması sağlanmaktadır.Mısır örneklerinin, kuruma eğrisi incelendiğinde kuruma süreleri doğal ortamda güneş altında taneli olarak kurutmada ortalama olarak 55 gün sürerken gölgede kurutmada ortalama olarak 65 gün olarak tespit edilmiştir. Bu değerler ürünün yığın miktarına bağlı olarak değişmektedir. Mısır örneklerinin koçan halinde güneş altında kurutmada ortalama olarak 70 gün olarak, gölge altında kurutmada ortalama olarak 90 gün olarak tespit edilmiştir. Bu değerlerde koçan mısırın yığın miktarına bağlı olarak değişmektedir. Mısırın kurutma makinasında kurutulması kuruma süresini önemli ölçüde etkilemektedir. Mısır kurutma makinasının tam dolum halindeki 21 ton kapasitesi 2 saat 8 dakikada kurumayı gerçekleştirdiği saptanmıştır. Makinada kurutma kuruma süresi bakımından büyük bir avantaj sağlarken, çifçiye maddi olarak bir dezavantajı vardır.Sakarya yöresinde doğal kurutma, basit ve maliyeti düşük olması büyük bir avantaj sağlamaktadır. Doğal ortamda güneş altında kurutma, kuruma esnasında çevre şartlarından dolayı (rüzgar, kuşlar?vs.) mısırda tane kayıplarına rastlanmaktadır.Sonuç olarak kurutma süreleri ve çevresel dış faktörler göz önüne alındığında mısırın mısır kurutma makinasında kurutulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a kind of maize cultivated widely at Sakarya region was analysed in terms of the drying efficiency by using different kind of drying processes. Two different drying methods were used over ear and shelled types maize. Utilized drying methods were natural drying (both on sunshine and shade) and forced drying on a type of corn dryer machine. By using these two methods, drying durations and final moisture levels were determined.As a commercial good, before the sale on the market maize is dried with various types of methods after harvest. The desired moisture level of harvest for maize is around 21-28 %. After the drying process, the moisture level is reduced to 12-13 %. Natural drying on sunshine is a simple drying method for maize. However, it is not a suitable method for the maize harvested in Sakarya region due to the fact that the climate conditions cause high moisture levels in maize. The high moisture levels causes maize to dry late on the sunshine. The aim of this study is to decrease the drying duration for maize by using special drying facilities.When the drying curves of the maize samples were analysed, it was seen that for the ear maize, the natural drying on sunshine lasted in 55 days while the same natural drying in shade lasted in 65 days. For the shelled maize, the figures were 70 days and 90 days respectively. Also, it is worth to state that drying duration is changeble with the amount of product. The drying duration is significantly dropped by the forced drying method. It is determined that, a special kind of corn drying machine with a full capacity of 21 tons of product is able to finish the drying process in 2 hours. In terms of the drying duration, the dryer serves a significant advantage. However, the installation cost of the machine causes a disadvantage for the farmers.In Sakarya region, as a simple and low-cost solution natural drying is an advantageous method for maize drying but due to the external enviromental conditions such as wind, birds etc., the amount of maize grains decreases.In conclusion, when the drying durations and external enviromental factors are considered, the drying of grainy maize by corn drying machine is recommended.