Bağda alev ile yabancı ot mücadelesi
Flame weeding in vineyard
- Tez No: 268643
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHANGİR SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bağ, yabancı ot, alternatif mücadele, yakma, alev makinası, Vineyard, weed, alternative management control, flaming, flame machine
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde, bulunan ve çift kollu pergola terbiye şekline göre tesis edilmiş Italia sofralık üzüm çeşidi bağında, sıra üzerindeki yabancı otlar tespit edilerek, alternatif mücadele yöntemlerinden biri olan alevle mücadele konusunda bir deneme yürütülmüştür.Dünyada yeni yeni tanınmaya ve uygulanmaya başlanan bu yöntemin bölgemizde ve geniş ölçekte ülkemizde uygulanabilirliğinin tespit edilmesi amacıyla yürütmüş olduğumuz bu çalışmada; literatürde mevcut alev makinelerinin çalışma prensibi incelenerek bir alev makinesi prototipi geliştirilmiş ve propan gazı kullanılarak elde edilen alev ile sıra üzerindeki otlar ile mücadele edilmeye çalışılmıştır. Çalışmalarımız sonucunda; uygun şartlarda ve uygun teknikle yapılan alev uygulaması ile mevcut dar yapraklı otların % 81.1'inin, geniş yapraklı otların ise % 72.5'inin yok edildiği tespit edilmiş ve bununla ilgili sonuçlar ortaya konulmuştur.Bu çalışma sonuçlarını değerlendirdiğimizde, daha geniş alanlarda ve daha uzun süreli bir çalışma yürütülerek ayrıca uygulamanın ekonomik analizi, kültür bitkisinin vegetatif gelişmesi, verimi, ürün kalitesi, toprak ve su üzerine etkileri gibi kriterlere ait veriler elde edilerek daha kapsamlı bir değerlendirme yapılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, carried out in Italia table grape vineyard of Tekirdağ Viticulture Research Institute established using pergola trellis system, weed species were identified and `?weed flaming?? one of the alternative weed management strategies was assayed.This study was conducted to evaluate the applicability of this worldwide newly recognized method in our region and country. Working principle of the available flaming machines were searched on literatures and prototype of flaming machine was developed to burn weeds using flame produced by prophan gas. As a result of our study it has been determined that % 81.1 of narrow leaved weeds and % 72.5 of broad leaved weeds have been eliminated using flaming applied with suitable method in favorable conditions.According to the results of the research, it has been decided that by conducting a study in larger areas for a long period data including economic analysis of the method, effect on vegetative growth of the crop, yield and quality, effect on soil and water can be collected and used for more comprehensive assessment.