Farklı çemen (Trigonella foenum graecum L.) çeşit ve populasyonlarının van ekolojik koşullarında bazı verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determining of some yield and quality characteristics of different fenugreek (Trigonella foenum graecum L.) varieties and populations in van ecological conditions
  1. Tez No: 268754
  2. Yazar: MEHMET ŞİRİN ELÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çemen, çeşit, populasyon, verim, kalite, Fenugreek, variety, population, yield, quality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Van ekolojik koşullarında 2009 yılında 14 farklı çemen populasyonu ile bir adet tescilli çemen çeşidinin verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacı ile yapılan bu araştırma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi deneme arazilerinde yürütülmüştür. Çalışma tesadüf bloklar deneme desenine göre yürütülmüştür. Çalışma sonunda bitki boyu 20,1-25,5 cm, dal sayısı 0,1-0,8 adet/bitki, ilk bakla yüksekliği 11,1-14,2 cm, bakla sayısı 2,4-4,5 adet/bitki, bakla uzunluğu 10,4-12,0 cm, baklada tane sayısı 9-11,9 adet/bakla, bin tane ağırlığı 11,6-17,3 g, bitki başına verim 0,56-0,85 g/bitki, dekara verim 26,1-50,2 kg/da, ot verimi 111,4-169 kg/da, biyolojik verim 137,5-213,6 kg/da, hasat indeksi % 17-33, ham protein oranı % 10,1-21,9 arasında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted for determine of yield and quality characteristics of cumin in Van ecological conditions in 2009. The study in which randomized complete block design experiment was established in Yüzüncü Yıl University lands. In the study were obtained following results, plant height as 20.1-25.5 cm, number of branches as 0.1-0.8 number/plant, first pod height as 11.1-14.2 cm, number of pod as 2.4-4.5 number/pod, pod length as 10.4-12 cm, number of seed 9-11.9 number/pod, 1000 seed weight as 11.6-17.3 g, yield per plant 0.56-0.85 g/plant, yield as 26.1-50.2 kg/da, herba yield as 111.4-169 kg/da, biological yield as 137.5-213.6 kg/da, harvest index as % 17-33, crude protein ratio as % 10.1-21.9 were determined.