Farklı dozlardaki GA3 ve IBA hormonlarının bazı standard Antepfıstığı (Pistacia vera L.) tohumlarının çimlenme oranı ve üzerine etkisi
Effect of some standard Pistachio (Pistacia vera L.) seeds of different doses of GA3 and IBA hormones on the germination ratio and speed
  1. Tez No: 268772
  2. Yazar: GÖKHAN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Ohadi, Siirt, Uzun, Meyve özellikleri, Pistachio, Ohadi, Siirt, Uzun, Fruit properties
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, 2008 yılı Nisan- Eylül ayları arasında Diyarbakır ekolojik şartları altında Ohadi, Siirt ve Uzun antepfıstığı çeşitlerinde; çimlenme oranı, çimlenme hızı, gövde çapı, fidan boyu, sürgün uzunluğu gibi bazı özellikler saptanmıştır. Her iki yıl süresince, tüm gözlemler, Mayıs ayından Eylül ayına kadar 20 günlük aralıklarla, toplam 7 periyotta ölçüm ve değerlendirmeler yapılmıştır. Her periyottaki, üç çeşit arasındaki farklar, t testi ile test edilmiştir. Tüm periyotlarda, Ohadi çeşidinin çimlenme oranı, çimlenme hızı, gövde çapı ve fidan boyu, diğer çeşitlerinkinden daha yüksek bulunmuştur. 09 Temmuz 2008 ? 27 Eylül 2008 tarihleri dışında, 2008 yılındaki tüm periyotlarda çeşitler arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Bununla birlikte, 30 Mayıs 2008 tarihi dışında, 2008 yılındaki tüm periyotlar için Ohadi çeşidinin sürgün uzunluğu, diğer çeşitlerin sürgün uzunluğundan daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, Ohadi çeşidi, diğer özellikler bakımından Siirt ve Uzun çeşitlerinden daha üstün bulunmuştur. Sonuç olarak, Ohadi çeşidinin çimlenme oranı, çimlenme hızı, gövde çapı, sürgün uzunluğu ve fidan boyu Uzun ve Siirt çeşitlerinin çimlenme oranı, çimlenme hızı, sürgün uzunluğu, gövde çapı ve fidan boyundan daha üstün bulunmasına rağmen, Ohadi çeşidinin sürgün uzunluğu, diğer çeşidin sürgün uzunluğundan daha iyi geliştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study has been compared in terms of some observations performed among Ohadi, Siirt and Uzun pistachio varieties; germination ratio, germination speed, body diameter, sapling height, sucker length etc. All observations have been fulfilled during each two years, from May to September with 20 days intervals, measurements and analyses have been done in total 7 periods. Differences among three varieties at each period have been tested by t-test. In all periods, germination ratio, germination speed, body diameter and sapling height of Ohadi variety has been found higher than other varieties. Except 9 July, 2008 ? 27 September, 2008 dates, differences among varieties have been found as insignificant for all periods in 2008. Besides, sucker length of Ohadi variety has been found higher than other varieties for all periods in 2008 except 30 May, 2008. However, it has been found more superior than Siirt and Uzun varieties in terms of other characteristics. As a conclusion, germination ratio, germination speed, body diameter, sucker length and sapling height of Ohadi variety has been found more superior than Uzun and Siirt varieties, though, sucker length has been found more mature according to other varieties? sucker length.