Yayınımlı soğurmalı soğutma sistemi tasarımı, imali, deneysel ve teorik analizi ile performans iyileştirilmesi
Performance improvement on diffusion absorption refrigeration system design and manufacture by experimental and theoretical analysis
- Tez No: 268879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN SÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Amonyak, helyum, absorpsiyonlu soğutma, ejektör, Ammonia, water, helium, absorption refrigeration, ejector
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada yayınımlı (difüzyonlu) soğurmalı soğutma (YSS) sistemi deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. YSS sisteminde soğutucu akışkan olarak amonyak, soğurucu akışkan olarak su ve difüzör olarak helyum gazı kullanılmıştır. Tasarım ve imalatı yapılan sistem için elektrik enerjisi, alternatif enerji kaynaklarından LPG ve yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi ısı kaynağı olarak tercih edilmiştir. Elektrik ısıtıcılı sistemin performansını arttırmak amacıyla iki ayrı tasarım geliştirilmiştir: (i) Ön soğutmalı sistemde yapısal değişiklik yapılarak ön soğutmasız sistem (YSS2) imal edilmiştir. (ii) Ön soğutmalı sistemin absorber girişine yerleştirilen bir ejektörün kullanıldığı sistemin (YSS3) tasarım ve imalatı yapılmıştır. Elektrik enerjisi ile yapılan deneylerde iç ortam sıcaklığı 3oC ile en iyi sonuca ön soğutmalı ejektörlü sistemde (YSS3) ulaşılmışken, soğutma tesir katsayısı bakımından dolaşım oranının yüksek olmasından dolayı ön soğutmasız sistemde (YSS2) %27 ile en iyi verim elde edilmiştir. Ayrıca ejektör kullanımı ile ön soğutmalı sistemin performansının %26 arttığı görülmüştür.Sistemin yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışması sonucu ülkemizin zengin güneş enerjili kaynağının soğutma sisteminde kullanılabileceği deneysel olarak gösterilmiştir.Bilim Kodu: 708.3.015
Özet (Çeviri)
In this study, diffusion absorption refrigeration (DAR) system was investigated experimentally and theoretically. Ammonia, water and helium were used in DAR as the refrigerant, absorber, and diffuser respectively. The system which was designed and made was heated by electricity, LPG as an alternative fuel, and solar energy, as a renewable energy source. Two different systems were designed to improve the performance of the electric heater: i) a system without condensate subcooling was made by modifying the subcooling system (DAR2), ii) an ejector is inserted into the line before the absorber of the subcooled system (DAR3). With electricity as the heat source, DAR1 system reached the lowest temperature (3oC) inside the refrigerator, and DAR2 system showed the best COP (27%) due to its high flow rate. Besides the system performance of DAR1 was improved by 26% by using ejector (DAR3). Running the system on renewable energy, it was experimentally shown that our rich resources of solar energy can be used in cooling system.