Kayseri'deki raylı sistem planlaması ve uygulama süreçlerinin irdelenmesi
The investigation of the planning and implementation process of Kayseri railway system
- Tez No: 268917
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. EBRU VESİLE ÖCALIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, Traffic, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Urban transportation, railway systems, public transportaion, Kayseri
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Türkiye'deki son dönem kentleşme oranındaki artış; beraberinde hızlı büyüyen kentler ve büyümenin yarattığı sorunları ortaya çıkarmıştır. Uzun yıllardır izlenen politikalar ve eğilimler ile kentsel ulaşımda, enerji tüketimi yüksek ve dışa bağımlı, çevreye olumsuz etkileri olan, kentteki sınırlı yol yüzeyini verimli kullanamayan, kaza oranları yüksek lastik tekerlekli ulaşım türleri kullanılagelmiştir. Bu uygulamanın yerine insan öncelikli, çevreye duyarlı, gerçekçi, mevcut veri ve altyapının kullanıldığı, ekonomik sistemlerin seçilip kullanılması, yolculuk talebinin yönlendirilmesi yönteminin yaygınlaştırılması ile sorunların en aza indirilmesi ya da bertaraf edilmesi düşünce ve bilinci yerleşmeye başlamıştır.Kentsel ulaşım sorunlarının çözümünde son dönemde büyük kentlerde yapılan raylı sistem uygulamalarının örnek kent olarak seçilen Kayseri'de irdelenmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Bu kapsamda Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde faaliyete geçen raylı sistem uygulamasının, fiziksel, çevresel ve ekonomik özellikleri araştırılmış, sisteme ilişkin kentte yapılan çalışmalar irdelenmiştir.Dünyadaki ve Türkiye'deki raylı sistem uygulamaları, tarihsel süreçte incelenerek, diğer ulaşım türleri ile karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir. Kayseri Büyükşehir Belediyesince 2000 yılında ihalesi yapılarak, Ağustos 2009 tarihinde uygulamaya geçilen raylı sistem uygulamasının planlama süreci bu tez çalışmasında detaylı olarak ele alınmıştır.2000-2008 yılları arasında hazırlanan sayısı 8'i bulan Ulaşım raporlarında nazım plan kararlarının dikkate alınıp alınmadığı, yeşil türlere (yaya-bisiklet) ilişkin raylı sistem bağlantılarının kurulup kurulmadığı, diğer ulaşım türlerinin sisteme entegrasyonun sağlanıp sağlanmadığı ve aktarma alanlarının önerilip önerilmediği konularındaki öngörüler araştırılmış ve yorumlanmıştır. Ayrıca raporlarda sunulan önerilerin geçen zaman içerisindeki gerçekleşme durumuna ilişkin bulgular özetlenerek, planlardaki öngörülerin süreklilik bağlamında irdelenmesine çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler : Kayseri, kentsel ulaşım, toplu taşım, raylı sistemler, ulaşım raporları
Özet (Çeviri)
The rapid urbanisation process in Turkey in recent decades has caused the rapid growing cities and the problems related to growth. As a result of constant policies, the wheel-transportation systems that consumes energy on higher level, depends on foreign sources, have negative effects on the environment, cannot use limited road surface efficiently and have higher traffic accident rates have been used for years. Fortunately, the tendency on preferring the human-oriented, friendly, ecologic, realistic and economic systems that use the current datum and infrastructure and embracing new methods including the direction of transportation demand have taken place in recent years.This thesis aims to investigate the railway systems that have been used mainly in large cities on the case of Kayseri metropolitan city. In the thesis, the physical, environmental and economic features of the Kayseri railway system and its planning and construction process are examined.The thesis includes a literature study about the railway systems in the World and Turkey in historical context, with the comparison to other transportation systems. A detailed research is realised on the planning, constructing and application process of the railway system between 2000 and 2009. In this context, the project reports that reached the number of 8 between 2000 and 2008 are explored and criticised if they predict that: they consider the master plan decisions, link the green transportation systems (pedestrians, bicycle etc.), integrate different transportation types into the system and have transferring/change points. Furthermore, the thesis observes the realisation degree of the planning decisions in order to criticise the appropriateness of the predictions in sustainable manner.