Determination of residual stress state in steel weldments
Kaynaklı plakalarda kalıntı gerilimlerin ölçülmesi
  1. Tez No: 268958
  2. Yazar: HASAN İLKER YELBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL, PROF. DR. C. HAKAN GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak, Kalıntı gerilim, Tahribatsız Muayene, Manyetik Barkhausen Gürültüsü Yöntemi, Welding, Residual stress, Non-destructive Evaluation, Magnetic Barkhausen Noise Technique
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı kaynaklı plakalardaki kalıntı gerilimlerin Manyetik Barkhausen Gürültüsü tekniğiyle ölçülmesidir. Ölçüm sonuçlarının daha hassas, hızlı ve sürekli olmasını sağlamak amacıyla tek paso kaynaklı plaklardaki kalıntı gerilimlerin ölçülmesi için bir düzenek tasarlanmış ve kullanılmıştır. Ölçüm sonuçlarını kalıntı gerilim değerlerine çevirmek için kalibrasyon düzeneği hazırlanmış ve kalibrasyon işlemi için bir prosedür geliştirilmiştir. Düşük karbonlu çeliklerin kaynaklanmasından sonra ısıdan etkilenen bölgede (IEB) ve ana metalde Manyetik Barkhausen Gürültüsü metodu kullanılarak ölçümler gerçekleştirilmiş ve bulunan sonuçlar delik açma metodu ile elde edilen sonuçlar ile doğrulanmıştır. Numunelerde, metalografik inceleme ve sertlik ölçümleri de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to estimate the residual stress state in steel weldments by using Magnetic Barkhausen Noise (MBN) technique. For obtaining accurate, fast and continuous residual stress measurements a set up for single pass welded plates was designed and used. In order to convert the MBN values to residual stress values a calibration set up was also designed and a procedure for obtaining calibration curves was developed. After welding of low-C steel plates, residual stresses on heat affected zone (HAZ) and parent metal were measured by MBN technique. The results were verified by the hole drilling method. Microstructural investigation and hardness measurements were also conducted.