The influence of product appearance on perceived product quality in reference to washing machines
Çamaşır makinesinde ürün görünüşünün ürün kalite algısı üzerindeki etkisi
- Tez No: 269073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HASDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: ürün kalitesi, algılanan ürün kalitesi, ürün görünüşü, dayanıklı tüketim ürünleri, ürün tasarımı, product quality, perceived quality, product appearance, durable goods, product design
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ürün kalitesi, tüketicilerin bir ürün satın alırken göz önüne aldığı en önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Fakat, ölçülebilir kalitenin aksine, ürün kalite algısı, tüketicilerin ürünün mükemmelliği veya üstünlüğü hakkındaki yargılarını içerir.Bu çalışmada, ürün görünüşü ile ürün kalite algısı arasındaki ilişki, özellikle tüketici ürünlerinde ele alınmıştır. Ürün kalitesi ve algılanan ürün kalitesi kavramları gözden geçirilmiş ve algılanan ürün kalitesi farklı boyutlarıyla açıklanmıştır. Ürün görünüşü ve ürün görünüşünün önemi, tüketici ile ürün arasındaki ilişkinin tanımlanması amacıyla irdelenmiştir. Ürün görünüşünün tüketiciye dört çeşit bilgi ilettiği ortaya koyulmaktadır: estetik bilgi, sembolik bilgi, işlevsel bilgi ve ergonomik bilgi.Alan çalışmasında, ürünün görünüşü tarafından tüketiciye iletilen bu dört çeşit bilginin, tüketicinin kalite algısını nasıl etkilediği, niceliksel bir çalışma ile araştırılmıştır. 100 katılımcı ile gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları, dayanıklı tüketim ürünlerinde ürün kullanıcı ilişkisinin çeşitli aşamalarında, ürün görünüşünün kalite algısını etkilediğini göstermektedir. Çalışma sonunda estetik, işlevsel ve ergonomik bilginin, tüketicinin kalite algısını doğrudan etkilediği; öte yandan sembolik bilginin kalite algısı üzerindeki etkisinin kısıtlı ve dolaylı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Product quality is regarded as one of the most important factors that consumers consider while purchasing products. However, contrary to objective quality, perceived product quality includes consumer's judgment about the overall superiority or excellence of a product.This study mainly concentrates on the relationship between product appearance and perceived product quality especially for durable goods. The definitions of product quality and perceived product quality are reviewed to explain different dimensions of perceived product quality. Product appearance and the importance of product appearance are explained to reveal the relationship between the consumer and the appearance of the product. Four types of information communicated through the appearance are revealed: aesthetic information, symbolic information, functional information and ergonomic information.In the field study, how these four types of information communicated by the product appearance influence the consumers? quality perception is questioned through a quantitative study. Conducted with 100 participants, the results of the questionnaire shows that the appearance influences quality perception in various stages of consumer/product context for durable goods. At the end of the study, it is observed that aesthetic, functional and ergonomic information directly influence consumer?s quality perception; wheras, the influence of symbolic information on the perceived quality is found to be limited and indirect.