An integrative model on the factors affecting consumer's satisfaction, trust and repurchase intention in online shopping
Elektronik perakendecilikte tüketicinin memnuniyet, güven ve tekrarlı satın alma niyetini etkileyen değişkenlere bütünsel bir yaklaşım
  1. Tez No: 385554
  2. Yazar: ESRA DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN, PROF. DR. NİMET URAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Perakendecilik, Elektronik Hizmet Kalitesi, Tüketici Memnuniyeti, Tüketici Güveni, Tüketicinin Tekrarlı Satın Alma Niyeti, Online Retailing, E-service Quality, E-satisfaction, Trust, E-repurchase Intention
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
1994 yılında internetin ortaya çıkmasının ardından, online alışverişte hizmet kalitesinin boyutları, bu boyutların tüketici memnuniyeti ve tekrarlı satın alma niyeti üzerindeki etkilerini ele alan çalışmalar, 1990lı yılların ikinci yarısından bu yana devam etmektedir. Diğer çalışmalardan farklı olarak bu çalışmada, tüketici memnuniyeti, güven ve tekrarlı satın alma niyetini etkileyen değişkenler, online hizmet kalite boyutlarının yanında, sağlanan bilginin kalitesi, kişiler arası etkileşim,online sayfalarda paylaşılan görüşler, tüketicinin risk algısı, tüketicilerin alışveriş tarzları olarak çok daha geniş ve bütünsel kapsamda ele alınmıştır. Kavramsal çerçevenin sınırlarının çizilebilmesi ve çalışmada yer alacak değişkenlerin tesbit edilmesi amacıyla öncelikle teorik bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Teorik inceleme neticesinde belirlenen değişkenlerin ve aralarındaki ilişkilerin gerçek hayatta nasıl işlediğini görebilmek maksadıyla, elektronik şirket yöneticileriyle derinlemesine mülakat, tüketicilerle odak grup çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırmaların ardından gerekli düzeltmeler yapılarak araştırmanın nicel boyutuna geçilmiştir. Nicel araştırmada öncelikle dar kapsamlı bir örnek üzerinde kavramsal modelin, değişkenlerin ve seçilen anket ölçeklerinin işleyişleri kontrol edildikten sonra saha çalışmasına başlanmıştır. Türkiye'de faaliyet göstermekte olan büyük bir perakendecinin online mağazasına kayıtlı 1334 üyesi arasında gerçekleştirilen elektronik anketin sonuçları açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizlerinde değerlendirilerek, yapısal eşitlik modellemesi (YEM ) gerçekleştirilmiştir. YEM sonucunda web sayfasının etkin, hızlı ve kolay kullanılırlığı, güvenilirliği, teslimat koşullarına ve sözüne bağlılığı, tüketici bilgilerini güvenle saklaması, iptal ve geri dönüşlerdeki hizmet kalitesi, sunulan bilgilerin kalitesi (içerik, doğruluk, güncellik ve sağladığı fayda) , kişiler arası iletişim tüketicide memnuniyet ve tekrarlı satın alma niyeti sağlayan değişkenler olarak öne çıkmıştır. Çalışmada ele alınan diğer değişkenler ve özellikle de güven istatistiksel testlerden geçememeleri sebebiyle nihai modelde yer alamamışlardır.
Özet (Çeviri)
The appearance of Web in 1994 has enhanced the study on e-service quality dimensions, e-satisfaction and e-repurchase intention. Differing from previous studies, effects of e-service quality dimensions, information quality, perceived product risk, interpersonal communication and influence, shopping style on e-satisfaction, trust and e-repurchase intention are integratively and broadly investigated in this study. A literature survey was realized to compose the conceptual framework and to determine variables and their relationships of the research model. Qualitative study has been realized to observe how the conceptual framework and variables function. Three in-depth interviews with online company executives and three focus groups have been organized. In the quantitative research, a pilot study executed follow-up the qualitative study in order to examine the function of questionnaires in terms of structure, volume and scaling. Then the main study is conducted via electronic survey among 1334 members of a big Turkish e-retailer. The obtained data from the field study has been analyzed with exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. Finally structural equation modeling has been done. Efficiency, fulfilment, privacy, e-service recovery, information quality, interpersonal communication and online site comments have been emerged as factors affecting e-satisfaction and e-repurchase intention. Unfortunately trust and other variables that were considered at the beginning, could not succeed in the statistical test hence they could not have any role in SEM.