Ofsetleme ve cep frezeleme işlemlerinde analitik yaklaşım
Analytical approach to offsetting and pocket milling
  1. Tez No: 269148
  2. Yazar: MUSTAFA GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULMECİT GÜLDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Ofsetleme, Unsur tanıma, Cep işleme, DXF, Offset, Feature recognition, Pocket milling, DXF
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada CNC freze tezgâhlarında cep frezeleme operasyonları için cep profiline uygun ve hatasız takım yollarının türetilmesi amacıyla yeni bir ofsetleme algoritması geliştirilmiştir. Bu algoritmada, DXF dosya yapısından cep profiline ait veriler okunmuştur. Ofset çizgileri ve ofset yayları profili oluşturan unsurların analitik denklemleri kullanılarak hesaplanmıştır. Daha sonra hatalı kısımların atılması işlemini kolaylaştırmak için ofset çizgileri kesişim noktalarından kırılmıştır. Hatalı takım yollarının oluşmasına sebep olacak hatalı ofset kısımları atılarak ofsetleme operasyonu tamamlanmıştır. Algoritma, AutoCAD 2009 programında hazırlanan DXF verilerine dayalı olarak Delphi ortamında bilgisayar programında geliştirilmiştir. Böylece, farklı örnekler için ofsetleme algoritmasının doğruluğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a new offsetting algorithm has been developed for pocket milling operations on CNC milling machines in order to generate tool paths without error and suitable for the pocket profile. In this algorithm, pocket milling properties are read from DXF database. Offset lines and arcs are calculated by analytical equations of items that formed the profile. Then, all of the items are trimmed at the intersection points of offset for simplifying unnecessary items. Inaccurate offset items are thrown away, which would cause incorrect tool paths and then offsetting operation is ended. The algorithm works with DXF files obtained from AutoCAD 2009 and is applied using Delphi 7 program. The developed offsetting algorithm has been approved in the different applications.