Bir üniversite yerleşkesinde engelsiz mekan düzenlemesi yapılabilirliğinin irdelenmesi
A study of the feasibility of barrier-free space design at a university campus
  1. Tez No: 269151
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLAGÜ KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite yerleşkesi, mekansal engeller, engelliler, engelsiz mekan, University Campus, Spatial Barriers, Disabled People, Barrier-Free Space
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Türkiye'de engelliler aileleri ile birlikte nüfusun yarıya yakınını oluşturmaktadır. Genel nüfus içinde büyük bir orana sahip olan engellilerin bakım, eğitim, erişilebilirlik, istihdam gibi birçok alanda çözümlenmesi gereken sorunları bulunmaktadır.Erişilebilirlik kapsamında, yapılı çevrenin fiziki engellerden arındırılmasına yönelik çalışmaların ve uygulamaların yapılması, engellilerin kentsel mekan sorunlarına yönelik çözümleri kolaylaştıracaktır.Kentsel mekanlarla birlikte eğitim kurumlarının da engelsiz mekan olarak düzenlenmesi, eğitim ve öğretim hizmetlerinden yararlanan engelli birey sayısını artıracağı gibi eğitim seviyelerini de yükseltecektir. Dolayısıyla toplumsal yaşamda engelli bireyler ötekileştirilmeden diğer bireylerle bir bütün haline gelebileceklerdir.Bu çalışmada, bir üniversite yerleşkesinde engelsiz mekan düzenlemesi yapılabilirliğinin irdelenmesi kapsamında örneklem alanı olarak, Gazi Üniversitesi Rektörlük yerleşkesi seçilmiştir. Örneklem alanda fiziksel mekanlara, engelli engelsiz tüm öğrenci ve diğer bireylerin, engelsiz erişiminin sağlanması, özellikle görme ve bedensel engelli öğrencilerin birinci derece ilişkili oldukları yapılara erişebilir kılınması için, bina giriş kapıları dahil olmak üzere yapılı fiziksel çevredeki sorunlar saptanmıştır. Bu sorunlara, alan çalışması ile gerekli yapısal müdahalelerin neler olabileceği, bunların ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde uygulanabilirlikleri irdelenerek, çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Along with their families, disabled people constitute almost half of the population in Turkey. Disabled people who form a high proportion in the general population have unsolved problems in many areas such as care, education, accessibility and employment.In terms of accessibility, actions and practices freeing the built environment from physical barriers will ease the solutions for the other urban space problems of disabled people.Arranging education institutions' space as barrier free along with other urban spaces, will increase both the number of disabled people enjoying education services and their education levels. Therefore, disabled people will be able to become one with other people without being alienated in the society.In this study, Gazi University Rectorate Campus was studied as the case area within the scope of the feasibility of barrier-free space design and implementation at a university campus. In the study area, problems in the built environment were determined including the entrance doors of the buildings in order to enable accessibility to physical spaces for disabled and other individuals and in order to provide accessibility to the buildings especially visually and physically handicapped people are highly related to. The proposals derived from the case study were put forward for these problems through inspecting both the necessary structural interventions and the applicability of national and international standards.