Su sıcaklığı, tuzluluk ve Van Gölü suyunun sualtına konulmuş pürüzsüz yüzeylere (cam) bırakılmış latent parmakizlerinin kalıcılık sürelerine etkileri üzerine bir araştırma
A study on effects of water temperature, salinity and Van Lake water on retention periods of latent fingerprint on submersed smooth surface
  1. Tez No: 269197
  2. Yazar: AHMET BÜLENT ŞENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZIL ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tuzluluk, Sıcaklık, Van Gölü suyu, Parmakizi geliştirme, Salinity, Water temperaue, Lake Van water, Fingerprints
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma, sualtına konulmuş olan pürüzsüz yüzeylere bırakılmış latent (gizli, görünmeyen) parmakizlerinin kalıcılık sürelerine su sıcaklığı, tuzluluk ve Van Gölü suyunun etkilerinin belirlenmesi amacıyla Eylül 2007 ile Mart 2008 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği ve Van İl Emniyet Müdürlüğü Laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir.Denemelerde 60x40x30 cm ebatlarında akvaryumlar kullanılmış, günlük olarak sıcaklık, tuzluluk, kondüktivite, pH ve çözünmüş oksijen miktarı kontrol edilmiştir. Denemeler iki paralelli olarak yürütülmüştür. Denemelerde tatlı su, ?10, ?20 ve ?38 tuzlusu ve Van Gölü suyu kullanılmıştır. Ayrıca su sıcaklığının etkilerini belirleyebilmek amacıyla tatlısu ve Van gölü suyunda 10, 20 ve 30 °C su sıcaklıklarının etkileri de belirlenmeye çalışılmıştır. Denemelerde 3 farklı kişinin parmakizleri mikroskop lamlarının üzerine yan yana bırakılmış ve farklı özellikteki suların içerisine bırakılarak, belirli periyotlarla sudan çıkarılmış, parmakizi uzmanı tarafından daha önceden lamlar üzerine bırakılmış olan parmakizlerinin tasnifinin yapılıp yapımayacağına karar verilmiştir.Ön denemeden parmakizi geliştirme yöneminin super glue tekniği olmasına ve materyallerin sudan en az iki gün aralıklarla çıkarılması gerektiği belirlenmiştir. Denemeler sonucunda parmakizlerinin, su özelliklerine göre farklı sürelerde ve oranlarda geliştirebileceği belirlenmiştir. Parmakizinin geliştirilebileceği en uzun sürenin 20 °C su sıcaklığında Van Gölü suyunda 90 günden fazla olduğu, en kısa sürenin ise 30 °C su sıcaklığında tatlısuda 7 gün olduğu belirlenmiştir. Bütün deneme gruplarında parmakizi geliştirilebilme süresini su sıcaklığının yükselmesinin oldukça kısalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between September 2007 and March 2008 in the laboratory of Yuzuncu Yıl University Fisheries Engineering Department and Van City Police Department fingerprint laboratory. In this study, retention periods of latent fingerprints in submersed smooth surfaces was determined.In the experiments, 60x40x30 cm sized aquariums was used and water temperature, salinity, conductivity, pH and dissolved oxygen was measured daily. Each group was with two parallel. In the experiments, freshwater, 10?, 20? and 38? saltwaters and Lake Van Water were used. Moreover, in freshwater and Lake Van Water, the effects of water temperature in 10, 20 and 30 °C on latent fingerprints retention period were defined. Three different person was dab on same microscope slide, and the microscope slides was put in the waters that they have different characteristics and they was removed from the waters periodically.In the preliminary experiment, it was determined that the super glue method will be use in fingerprint identify method and the microscope siledes will out of the water to with two day perods.At the end of the experiments, it was determined that the latent fingerprints was identified in different periods and different proportion according to water quality criteria. In Van Lake Water, fingerprint identify period continued over 90 days in 20 °C water temperature and it was the longest period of the experiments. The shortest periods was seen in the 30 °C freshwater and it was seven days.As a result of that investigation, it was seen in all experiments group that when the water temperature was increased, the fingerprint identify periods was shortened.