Doğu Akdeniz yöresinde kış üretimi (erken üretim) olanakları, uygulamaları ve geliştirilmesi
Winter production (early production) possibilities,applications, and improvements in Eastern Mediterranean region
- Tez No: 269212
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz Bölgesi, Kış Üretimi, Bölmeden Çıkarma, Odun Hammaddesi Üretimi, Transport, Eastern Mediterranean Region, winter production, logging operations, wood production, transportation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Ülkemiz ormancılığında üretim işleri genelde Mayıs-Ekim ayları arasında yapılmaktadır. Bu periyodun dışında kalan aylarda doğa şartlarının ağırlaşması ile birlikte üretim çalışmaları da hızını kaybetmektedir. İşte doğa şartlarının ağırlaştığı bu dönemde yapılan üretim çalışmalarına kış üretimi denilmektedir.Yılın her döneminde piyasaya ürün sürmek, orman köylüsüne kış aylarında da çalışma imkanı vermek ve ürün kalitesini artırmak amacını taşıyan, Ekim- Mayıs aylarını kapsayan, kış koşullarının yoğun olmadığı yerlerde ve dönemlerde yapılan üretime erken üretim adı verilir.Ormancılıkta kesim ve bölmeden çıkarma süreci çok güç, pahalı ve zaman alan bir iştir. Bu problem ormanların genelde eğimli ve yüksek rakımlı dağlık bölgelerde yer aldığı Doğu Akdeniz Bölgesinde daha da önem kazanmaktadır. Orman ürünlerinin kendisine ve çevresine en az zarar vererek bölmeden çıkarılması önemli bir problemdir. Ormancılıkta üretim seviyelerinde mekanizasyon seviyesinin düşük oluşu üretilen ürünlerde kantite ve kalite kayıplarına neden olmaktadır.Bu çalışma Doğu Akdeniz yöresinde bulunan Başkonuş, Osmaniye ve Yeşilova orman işletme şefliklerinde yapılmış, kış üretimi ve erken üretim olanakları incelenmiştir. Yapılan bu araştırmaya göre kış üretiminde ortalama verimler; kesme işi sürecine ait ortalama verim 9,23 m3/sa, dal alma ve standartlara göre boylamada verim 5,31 m3/sa, kabuk soyma işinde verim 0.84 m3/sa olarak bulunmuştur. Bölmeden çıkarmada ise insan gücü, hayvan gücü ve tarım traktörü ile bölmeden çıkarma yöntemleri kullanılmıştır. Bu yöntemlerde elde edilen verimler ise; insan gücü ile bölmeden çıkarmada verim 1.643 m3/sa, hayvan gücü ile bölmeden çıkarmada verim 4.19 st/sa ve tarım traktörü ile bölmeden çıkarmada verim 2.26 m3/sa olarak bulunmuştur. Ayrıca; kış üretiminde üretim kayıplarının ve meşcere zararlarının düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir.Elde edilen sonuçlar Doğu Akdeniz Bölgesinde kış üretiminde farklı çalışma koşulları içinde yıllık planların hazırlanmasında, plan uygulamalarının kontrolünde objektif kriterlere göre maliyetin belirlenmesinde kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Forest production operations are usually done between the months of May and October in Turkey The production operations slow down during the rest of the year due to the severe natural conditions (i.e. snow layer exists. Production operations performed during this period that has severe natural conditions are defined as winter production.Early production is defined as production operation that is performed during October-May and operated in regions where severe winter conditions do not hold (i.e. no snow layer). Early production is done in order to supply products to the market over each period of the year, to provide work opprtunity during winter months for people living in this region, and to increase product qualityLogging operations are usually difficult, too expensive and takes too much time. This problem becomes more important in forested areas which are highly sloped and elevated such as Eastern Mediterranean Region. Logging with minimum damage products and residual vegetation is quite important. The low level of mechanization in forestry causes loss of quality and quantity.In this study, the posibilities of winter and early production (or winter and early logging) in Başkonuş, Osmaniye, and Yeşilova forestry enterprises were investigated. According to this study, the average productivities in winter production were found to be as follows: average productivity in cutting process duration is about 9.23m3/hr, average productivity in delimbing and bucking is 5.31m3/hr, and average productivity in debarking is 0.84m3/hr. Logging operations were done using three logging techniques: human power, animal power, and tractor. The productivities of these techniques are as follows; the productivity of logging operations with human power is 1.643m3/hr, the productivity of logging operations using animal power is 4.19m3/hr, and the productivity of logging operations using tractor is 2.26m3/hr. Besides, it was observed that the loss of production and stand damages were found in low levels during winter production.The results obtained could be used in preparing annual plans for different working environment, and determining cost according to unbiased criteria and under the control of plan implementations in Eastern Mediterranean Region.