Trakya bölgesi (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli) Rotifera faunası
The Rotifera fauna of Turkish Thrace (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli)
  1. Tez No: 269251
  2. Yazar: SEVİL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜHER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rotifera, Fauna, Taksonomi, Trakya bölgesi, Rotifera, Fauna, Taxonomy, Turkish Thrace
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma Eylül 2007?Nisan 2009 tarihleri arasında Trakya bölgesi (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli) tatlı su Rotifera türlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Trakya bölgesindeki toplam 126 lokaliteden Rotifera örnekleri toplanmıştır. Toplanan örnekler içerisinde % 4 formaldehit bulunan 250 ml'lik plastik şişelere konularak etiketlenmiş ve laboratuvara getirilmiştir.Arazi çalışması esnasında Trakya bölgesinin ve üç ilin yüzey sularının genel karakterini yansıtması bakımından örnekleme yapılan 126 lokaliteden 65 tanesinde pH, çözünmüş oksijen, elektrik iletkenliği, su sıcaklığı ve hava sıcaklığı gibi fizikokimyasal parametreler de ölçülmüştür.Ayrıca Trakya Bölgesinde tespit edilen Rotifera türlerinin zenginliğine göre lokalitelerin benzerlikleri Jaccard Benzerlik İndeks'i kullanılarak karşılaştırılmıştır.Bu çalışma sonucunda Trakya Bölgesinde Rotifera filumundan 23 familyaya ait toplam 121 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerin 53'ü Trakya bölgesinde ilk defa bu çalışmada bulunmuştur. Ayrıca bu türlerden, Trichocerca bicristata (Gosse, 1887), Gastropus minor (Rousselet, 1892), Erignatha clastopis (Gosse, 1886) ve Encentrum kulmatyckii Wiszniewski, 1953 Türkiye için yeni kayıt niteliğindedir. 97 türün bulunduğu Edirne ilinde önceki çalışmalarda bulunan 65 tür ortak 32 tür ilk defa bu çalışmada bulunurken, 17 tür ise bu çalışmada bulunamamıştır. Tekirdağ'da daha önceden Rotifera ile ilgili yapılan çalışma bulunmadığı için, tespit edilen 72 tür Tekirdağ ili için ilk kayıt niteliğindedir. Kırklareli'de daha önce yapılan çalışma cins düzeyinde olduğundan bu çalışmada tespit edilen 99 tür de Kırklareli ili için ilk kayıttır.Sonuç olarak, bölgede yapılan daha önceki çalışmalar da dikkate alındığında Edirne Rotifera faunası 114 türle, Tekirdağ 72 türle, Kırklareli 99 türle temsil edilirken Trakya bölgesinin ise 138 türle temsil edildiği görülmektedir. Trakya bölgesinin ve özellikle İğneada bölgesinin yüksek tür çeşitliliğine sahip olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte bölgede tespit edilen Rotifera türlerine göre Trakya bölgesi su kütlelerinin ötrofik karakterde olduğu ve giderek kirlendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine freshwater Rotifera species of Turkish Thrace (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli) between September 2007-April 2009. Rotifera samples were collected from 126 locality in Turkish Thrace. The samples which were collected were putted into the plastic bottles which have volume of 250 ml, labelled and brought into the laboratory.In the 65 of 126 localities which were sampled, of the Physico-chemical parameters pH, dissolved oxygen, electrical conductivity, water temperature and air temperature were also measured during the sampling period, in point of showing general character of Turkish Thrace and three province.Besides, similarity of localities according to the species richness of Rotifera identified in Turkish Thrace was compared by using Jaccard similarity index.As a result of this study, total 121 Rotifera species belonging to 23 families were identified in Turkish Thrace. 53 of the species identified were found firstly in this study in the Turkish Thrace. In addition to, of these species Trichocerca bicristata (Gosse, 1887), Gastropus minor (Rousselet, 1892) ve Erignatha clastopis (Gosse, 1886) are new record for Turkish Rotifera fauna. In Edirne which has 97 species, 65 species founded in previous studies are common, 32 species were found firstly, 17 species couldn?t found in this study. Because there were?nt former studies concerning Rotifera in Tekirdağ, 72 species which were identified are the first record for Tekirdağ. Because taxons which were found in the former study performed in Kırklareli were given in genus level, and 99 species which were identified in this study are also the first record for Kırklareli.Finally, if the studies performed formerly in the region were considered, it is seen that Turkish Thrace are represented by 138 species while Edirne is represented by 114 species, Tekirdağ by 72 species and Kırklareli by 99 species. It was found that Turkish Thrace and especially İğneada region had the highest biodiversity. İn addition to this, if the Rotifera species which were identified in the region were taken into the consideration, it can be said that the water bodies in Turkish Thrace are eutrophic and become polluted gradully.