Tehlike altındaki Silene sangaria coode&cullen' nın mikroçoğaltımı
Micropropagation of endangered Silene sangaria
  1. Tez No: 269267
  2. Yazar: UMUT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ ARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Silene sangaria, endemik, nesli tehlike altındaki bitki türü, in vitro, mikroçoğaltım
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, endemik ve tehlike altındaki Silene sangaria' nın ekolojik durumu, in vitro tohum çimlenmesi ve mikroçoğaltımı araştırılmıştır.Çimlenme için hormon free MS, 1, 3 ve 5 mg/L GA3 hormonu konsantrasyonlarına sahip MS ortamları ve steril olmayan kum kullanılmıştır. En yüksek çimlenme oranı, % 42.5 ile 3 mg/L GA3 içeren MS ortamında görülmüştür..In vitro fidelerden alınan koltuk altı meristemi, gövde ve yaprak eksplantları, 0.5, 1, ve 3 mg/L NAA, BA ve 2,4-D hormonlarını farklı kombinasyonlarda içeren MS ortamlarına transfer edilmiştir. En yüksek kallus oluşturma oranları (%100) 1 mg/L NAA içeren MS besi ortamında, meristem ve gövde eksplantlarında elde edilmiştir.İndirekt organogenezle, en yüksek oranda sürgün oluşumu (%66) meristem eksplantlarında, 3 mg/L BA ortamında ve en yüksek oranda kök oluşumu (%73) gövde eksplantlarında, 1 mg/L NAA ortamında görülmüştür. Fakat farklı konsantrasyonlarda, farklı hormonlar içeren besi yeri kombinasyonlarında ise rejenerasyon elde edilememiştir.Köklendirme için 0.5, 1, 3 ve 5 mg/L NAA içeren besi ortamları kullanılmıştır. 1,3 ve 5 mg/L NAA içeren, ½ MS besi yerlerinde hiç köklenme elde edilememiştir. Fakat 0,5 mg/L NAA içeren tam MS ortamındaki tüm fideler %100 oranında köklenmişlerdir. Başarıyla köklendirilen in vitro S. Sangaria fidecikleri toprağa şaşırtılmışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, ecological status, in vitro seed germination and micropropagation of an endemic and endangered plant species, Silene sangaria, were researched.For germination, hormone free MS, MS media which was containing 1, 3 and 5 mg/L different concentrations of GA3 hormone and non sterile sand were used. The highest germination rate, with %42, was observed in MS media which was including 3 mg/L GA3 hormone.Axillary meristem, stem and leaf explants obtained from these in vitro seedlings were transferred on basal media including 0.5, 1, ve 3 mg/L NAA, BA ve 2,4-D different hormone combinations. The highest callus formation rates (%100) were obtained in MS media including 1 mg/L NAA hormone from meristem and stem explants.With indirect organogenessis, the highest in vitro shoot regeneration rate (%66) from meristem explants, in 3 mg/L BA media and the highest root regeneration rate (%73) from stem explants in 1 mg/L NAA media was obtained. But regeneration could not obtain with different combinated medias which were including different hormones with different concentrations.For rooting, MS media including 0.5,1,3 and 5 mg/L NAA was used. Rooting could not get from half strength MS media including 1,3 and 5 NAA. But all seedlings in full strength MS media which includes 0,5 mg/L, was rooted with at the rate of %100. Succesfully rooted S. sangaria seedlings were acclimatized to the soil.Key words : : Silene sangaria, endemic, endangered plant species, in vitro, micropropagation